Berba je 2015., ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen uz file lososa s povrćem u tempuri ili gusju jetru s karameliziranim lukom oduševit će i najzahtjevnija nepca. Dojam je to bio o Rizlingu Kezele 2015. izvučenom za prijateljsko druženje iz privatne arhive. I dokaz kako jedna od najpotentnijih bijelih sorti svijeta i u Moslavini daje sjajne rezultate.
Pogled na trsje
Obitelj Kezele poznata je po bogatoj i ukusnoj gastro ponudi u Seoskom turizmu u Šumećanima nedaleko od Ivanić Grada, gdje toče i svoja odlična vina. Sami kažu kako su vinarija i vinograd ponos njihova imanja. Već se s ulaza pruža prekrasan pogled na trsje škrleta, graševine, chardonnaya, žutog muškata, rajnskog rizlinga, merlota, shiraza i cabernet sauvignona. Dio vinskoga blaga moći će se kušati i na subotnjem RizlingFestu od 18 sati u zagrebačkom Hotelu Capital.
Vinarija deMar osnovana je 2016. na području Ludbreškog vinogorja i vinima brzo svratila pozornost vinoljubaca iz okruženja. Kako je kvaliteta vina rasla, upoznavalo ih je sve više ljudi. Nazvana je prema početnim slovima imena vlasnika Dejana i Marija kojima je temeljno tržišno i proizvodno načelo vinarije biti boutique vinarija s vrhunskim vinima u malim serijama za prave vinoljupce.
Dobar, a bit će i bolji
Vina odlikuju naglašena svježina, sortnost i arome u modernim stilovima. Rajnski rizling, Chardonnay, a osobito Muškat žuti iz godine u godinu osvajaju prestižna nacionalna i međunarodna priznanja. Iz mnoštva izdvajaju medalje s Decantera i International Wine Challenge u Londonu te Izložbe vina Kontinentalne Hrvatske u Svwetom Ivanu Zelini, međimurskog festivala Urbanovo i izložbe PodraVINA.
Rizling 2022. na nedavnom je kušanju pokazao kako je na raskrižju između mladog i zrelog: jako dobar, a bit će i bolji. Podrobnije informacije o festivalu Raj(n)skog rizlinga u zagrebačkom Hotelu Capital u Jurišićevoj 22 u subotu, 16. lipnja od 18 sati, masterclassovima koji mu prethode te kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.