Svake godine u Hrvatskoj pred vinskim stručnjacima i medijima redakcija Vino.rs organizira predstavljanje najboljih vina Srbije prema njihovu godišnjem izbor. Ove godine kušanje je bilo u Rijeci, a osim struke pridružili su nam se i vinski entuzijasti koji su uspjeli osigurati mjesto za stolom. Vina su bila podijeljena u osam kategorija, u sedam njih bila su po dva predstavnika, iz konvencionalne i ekološke proizvodnje. Bilo je, dakle, 15 uzoraka, što je omogućilo ozbiljan presjek srpske vinske scene.
Degustacija je bila vođena, ali svi su prisutni mogli komentirati vina i dodijeliti svakom ocjenu koju su smatrali da zaslužuje. Ocjenjivanje je bilo potpuno neformalno, a poredak nije rezultat stručne ekspertize, nego pokazatelj kako se na srpska vina gleda u Hrvatskoj. Ocjene zato nećemo navoditi, nego ćemo samo spomenuti one najuspješnije.
Tamjanika, tamjanika, tamjanika…
Prezentaciju smo započeli ekološkim pjenušcem Tri Morave 2021 Temet od tamjanike, kako u Srbiji nazivaju muškat. Vino je tehnički savršeno, visoke svježine i dobra perlanja, samo ga banalizira preintenzivna aromatika za pjenušce.
Drugi pjenušac bio je Brut 2011. Kovačević od chardonnaya i rizlinga. Šampanjskog je stila i pokazuje zašto su čarobni mjehurići na cijeni. Dugogodišnjim odležavanjem na kvascima dobio je ozbiljnu strukturu i traženu kremoznost, a fine pekarske note nisu pokrile primarnu voćnost nego su donijele aromatsku slojevitost. Primjetan je mali ostatak šećera koji daje dodatnu punoću, a visoka kiselina i dobar pritisak drže ga u savršenom balansu.
Jača sorta nego bačva
U kategoriji vina od lokalnih sorti prvo smo kušali ekološku tamjaniku No 3/4 2023. Ivanović. Školovana je u hrastovim bačvama, iskrena, suha, neusmjerena kvascima. Ozbiljne je strukture i djeluje poput kasne berbe, ali to nije provjeren podatak. Odličan primjer kvalitetnog pristupa sorti.
Tamjanika Hysteresis 2022 Yotta jedno je od visoko ocijenjenih vina na ovoj degustaciji. Slojevito je i kompleksno, dodir finog hrasta usmjerio je vino, ali nije ga preuzeo, nego su sortne karakteristike i dalje u prvom planu. Struktura je dovoljna za izražene kiseline pa djeluje skladno. Dojam je da je vinar došao blizu maksimalnog dometa sorte.
Furmint i sauvignon
Najbolja bijela vina od internacionalnih sorti pristigla su iz vinarija Saigmeister i Kovačević. Sagmeister je predstavio organski proizveden Furmint Kew iz 2020. u kojem je istaknut sav potencijal ove velike sorte. Vino napravljeno bez kompromisa i uz minimalne intervencije. Finog je, čistog mirisa u kojem se isprepliću medne note i orašasti plodovi. I okuis je fin, topao i mekan, a svježinu mu, osim kiseline, daje vibrantna mineralnost. U okusu je primjetan lagani tanični otpor koji mu daje dodatnu kompleksnost. Publika ga je honorirala visokom ocjenom.
Ništa manje prestižan nije bio ni sauvignon S Edicija Kovačević 2021. iz konvencionalne proizvodnje. Rasni, karakterni sauvignon slojevitih cvjetno-herbalnih aroma uz diskretan miris mačjeg urina kao dio sortne tipike. Visoki ekstrakt lako se nosi sa značajnih, ali odlično integriranih 14,5 posto alkohola. Harmoničan je i uravnotežen, bez rubova i nepotrebnih lutanja.
Sangiovese za rosé
U kategoriji roséa predstavljeno je vino L’una 2023 Draganić. Zanimljiva je to kompozicija cabernet cauvignona, cabernet franca, sangiovesea, merlota i muškata hamburg. Na početku zatvoren, kasnije transparentniji. Lijepe je boje lososa i visoke svježine. Ima prostora za napredak.
Bolje se je pokazao ekološki Rosé 2023. Lakićević. Mješavinu syraha i sangiovesea (10 posto) vinar je vrtio dugo na finom talagu i dobio značajnu strukturu, a zadržao visoku aromatiku. Moderno vino, finog okusa, visoke svježine, ekspresivno, a nenametljivo. Najbolje ocijenjena vina na ovoj prezentaciji došla su iz kategorije jantarnih, u kojoj su briljirali Vinčić (konvencionalno) i Bikicki (ekološko).
Velika jantarna graševina
Amfora Grašac 2019. strpljivog vizionara Saše Vinčića pokazala je ogroman potencijal graševine u ovakvoj stilskoj interpretaciji, potpuno razumijevanje sorte i nepogrešivi instinkt vinara kada je u pitanju vrijeme. Vinar je i ovaj puta stao iza vina i dozvolio mu da se samo razvija u tišini podruma, samo ga lagano usmjeravajući. Kušali smo vino velike energije i finih aroma od kojih se ističe nar. Toplo je i meko, posve oblih, a prisutnih tanina s dugačkim slano-mineralnim završetkom. Veliko vino za velike trenutke.
Đorđe Bikicki često hoda po rubu kad je u pitanju ispitivanje krajnjih granica organske proizvodnje, a u slučaju traminca pod nazivom Uncesored 2022. u potpunosti je uspio. Vino je to savršene preciznosti i čistoće u mirisu i okusu te izraženih sortnih aroma i okusa bez obzira na dugu maceraciju. Naglašene je tanične strukture, ali tanini su potpuno zreli i zaokruženih. Miris je pamtljiv, a okus dogotrajan uz ogroman potencijal odležavanja. Jedan je to od najboljih uradaka fruškogorskog vinskog pankera.
Prokupac osvaja
Kategorija crnih vina od lokalnih sorti uvijek je uzbudljiva zato što tu ne postoje standardi pa najčešće kušamo vina različitih stilova i filozofija vinara. Prokupac Doajen 2022. Marko fermentirao je na autohtonim kvascima, odležao u novim francuskim bačvicama, a kasnije je harmoniziran u amforama. Sve je napravljeno s valjanim razlogom pa smo u čaše dobili uzbudljivo vino voćnih aroma koje podsjeća na dobar crni pinot. Sinergija je to moći i elegancije, ničim opterećeno, a vrlo bogato vino u svakom segmentu. Primijetili su to svi prisutni i nagradili ga visokim ocjenama.
Ekološka Kadarka Maurer 1880 iz 2022. jedno je od vina koja imaju uski krug ljubitelja zato što je takva teško shvatiti bez velikog iskustva. No, publika koja to razumije beskrajno je lojalna i dosljedna baš poput fanova u sportu ili glazbi. Upravo su se na ovoj kadarki prvi put pojavila podijeljena mišljenja kušača i izazvala je najširu raspravu, a mislim da je to autor i želio postići. Raspon ocjena je bio od srednjih do najviših. Meni se jako dopada, čestitke majstoru Maureru.
I zrelo grožđe čuva kiselinu
Najbolja crvena vina od internacionalnih sorti došla su iz vinarija Arsenijević i Lakićević. Cabernet Sauvignon 2020. Arsenijević pokazao je veliki potencijal sorte u Šumadiji, ali i kontinuitet i pouzdanost šumadijskih vinara. Vino bez slabe točke, prepoznatljivih sortnih aroma, bogatog okusa, moćne tanične strukture, ali dovoljno meko i podatno.
Ekološki crnjak Corvus Cabernet Franc 2021. vinarije Lakićević predstavio je vlasnik vinarije Slaviša Lakićević. Vinogradi na velikoj nadmorskoj visini omogućuju grožđu visoku zrelost, a zadržavaju visoke kiseline. Baš je to jedan od razloga zašto je ovo vino uzbudljivo i dobro posloženo na svim razinama. Sasvim je izravno i nudi se na prvu poput starog znanca. Intenzitet mirisa je umjeren, kako se od sorte očekuje, ali vrlo slojevit.
Karakter i finesa
U okusu je primjetna dubina koja dolazi od visokog ekstrakta uz izvrsnu ravnotežu između alkohola i tvrde strane spektra. Jako je dobra sinergija tanina, vino je neopterećeno hrastom koji je donio karakter i traženu finesu. Energija, snaga i elegancija glavne su karakteristike ovog vina koje tjera na razmišljanje. Bilo je to jedno od najbolje ocijenjenih vina tog dana u Rijeci.
Završili smo slatkom Crnom tamjanikom Matalj iz berbe 2023, koja je u zanatskom smislu odrađena kako treba. Sortne arome crvene ruže i nara se sljedivo osjete u okusu. Najvažnije je to da je ostavljen ostatak šećera taman toliki koliko ima argumenata u kiselinama, pa je vino u dobrom balansu i nakon gutljaja nepce ostaje čisto. Dobro vino bez zamjerke, ali za nešto više potrebna je karakternija sorta.
Sve u svemu, odlična degustacija na kojoj su srpska vina pokazala visoke domete i uzlazni trend uz prostor za napredak, ponajviše kod roséa i slatkih vina. |
Fotografije: Ivana Čutura