More

    Najbolje od Međimurja: 18 vinarija predstavilo pušipele i sauvignone

    Kategorije:

    Cmrečnjak, Dvanajšćak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kerman, Kocijan, Kojter, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković iz Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae predstavile su Eaplanade Hotelu Zagreb vina od pušipela i sauvignona bijelog na promenadnom kušanju Najbolje od Međimurja.

    Pušipel je vino iz Međimurja proizvedeno od sorte moslavac, znane i kao šipon ili furmint, , a ispunjava propisane kriterije kvalitete i zemljopisnog porijekla koje je propisala Udruga. Velik napredak u kvaliteti vidljiv je kod pjenušaca. Pun potencijal sorte u ovom stilu vina najbolje u kontinuitetu pokazuje vinarija Štampar nagrađivanim pjenušcem Urban White.

    Kod mirnih svježih pušipela vidi se kako berba 2023. neće biti upamćena kao velika, ali vinari koji su uložili puno truda dobili su dobra vina. Ponajprije se to odnosi na vinarije Kunčić i  Cmrečnjak. Potražnja za mladim vinima sve je veća, pa je na tržištu sve manje odležanih pušipela. To je prava šteta, zbog toga što ova vina tek nakon prve godine ulaze u punu formu i pokazuju najbolje lice.

    Dame iz vinarija Hažić (Tatjana je s autorom na slici) i Knehtl-Medenjak točile su odlična vina iz 2022. Vinarije Horvat i St. Jerome dokazale su kako pušipelu godi školovanje u bačvama, a Cmrečnjak je maceriranim X2 pokazao da potpuno razumije sorte i i ima finesu kojom dobro vino čini boljim.

    Sauvignon je, pak, po zastupljenosti najznačajnija sorta Međimurja i gotovo da nema vinara koji je ne uzgaja. Međimurske sauvignone odlikuju visoka aromatičnost, svježina i elegancija. Umjerenih su alkohola i najčešće srednje strukture. Upravo taj visoki intenzitet aromatike izostao u lanjskoj berbi zbog klimatskih specifičnosti izazovne 2023. godine.

    To ne treba gledati kao hendikep, nego kao priliku da se vina predstave u malo drugačijem svijetlu: niže su, ali šire aromatike te dublja i dugotrajnija. Sad su dobra, a bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati.
    Fotografije: Matej Ščavničar i Tomo Jakopović

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...