More

    Najbolje od Međimurja: 18 vinarija predstavilo pušipele i sauvignone

    Kategorije:

    Cmrečnjak, Dvanajšćak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kerman, Kocijan, Kojter, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković iz Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae predstavile su Eaplanade Hotelu Zagreb vina od pušipela i sauvignona bijelog na promenadnom kušanju Najbolje od Međimurja.

    Pušipel je vino iz Međimurja proizvedeno od sorte moslavac, znane i kao šipon ili furmint, , a ispunjava propisane kriterije kvalitete i zemljopisnog porijekla koje je propisala Udruga. Velik napredak u kvaliteti vidljiv je kod pjenušaca. Pun potencijal sorte u ovom stilu vina najbolje u kontinuitetu pokazuje vinarija Štampar nagrađivanim pjenušcem Urban White.

    Kod mirnih svježih pušipela vidi se kako berba 2023. neće biti upamćena kao velika, ali vinari koji su uložili puno truda dobili su dobra vina. Ponajprije se to odnosi na vinarije Kunčić i  Cmrečnjak. Potražnja za mladim vinima sve je veća, pa je na tržištu sve manje odležanih pušipela. To je prava šteta, zbog toga što ova vina tek nakon prve godine ulaze u punu formu i pokazuju najbolje lice.

    Dame iz vinarija Hažić (Tatjana je s autorom na slici) i Knehtl-Medenjak točile su odlična vina iz 2022. Vinarije Horvat i St. Jerome dokazale su kako pušipelu godi školovanje u bačvama, a Cmrečnjak je maceriranim X2 pokazao da potpuno razumije sorte i i ima finesu kojom dobro vino čini boljim.

    Sauvignon je, pak, po zastupljenosti najznačajnija sorta Međimurja i gotovo da nema vinara koji je ne uzgaja. Međimurske sauvignone odlikuju visoka aromatičnost, svježina i elegancija. Umjerenih su alkohola i najčešće srednje strukture. Upravo taj visoki intenzitet aromatike izostao u lanjskoj berbi zbog klimatskih specifičnosti izazovne 2023. godine.

    To ne treba gledati kao hendikep, nego kao priliku da se vina predstave u malo drugačijem svijetlu: niže su, ali šire aromatike te dublja i dugotrajnija. Sad su dobra, a bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati.
    Fotografije: Matej Ščavničar i Tomo Jakopović

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

    Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

    Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

    Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

    Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...