Cmrečnjak, Dvanajšćak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kerman, Kocijan, Kojter, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković iz Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae predstavile su Eaplanade Hotelu Zagreb vina od pušipela i sauvignona bijelog na promenadnom kušanju Najbolje od Međimurja.
Pušipel je vino iz Međimurja proizvedeno od sorte moslavac, znane i kao šipon ili furmint, , a ispunjava propisane kriterije kvalitete i zemljopisnog porijekla koje je propisala Udruga. Velik napredak u kvaliteti vidljiv je kod pjenušaca. Pun potencijal sorte u ovom stilu vina najbolje u kontinuitetu pokazuje vinarija Štampar nagrađivanim pjenušcem Urban White.
Kod mirnih svježih pušipela vidi se kako berba 2023. neće biti upamćena kao velika, ali vinari koji su uložili puno truda dobili su dobra vina. Ponajprije se to odnosi na vinarije Kunčić i Cmrečnjak. Potražnja za mladim vinima sve je veća, pa je na tržištu sve manje odležanih pušipela. To je prava šteta, zbog toga što ova vina tek nakon prve godine ulaze u punu formu i pokazuju najbolje lice.
Dame iz vinarija Hažić (Tatjana je s autorom na slici) i Knehtl-Medenjak točile su odlična vina iz 2022. Vinarije Horvat i St. Jerome dokazale su kako pušipelu godi školovanje u bačvama, a Cmrečnjak je maceriranim X2 pokazao da potpuno razumije sorte i i ima finesu kojom dobro vino čini boljim.
Sauvignon je, pak, po zastupljenosti najznačajnija sorta Međimurja i gotovo da nema vinara koji je ne uzgaja. Međimurske sauvignone odlikuju visoka aromatičnost, svježina i elegancija. Umjerenih su alkohola i najčešće srednje strukture. Upravo taj visoki intenzitet aromatike izostao u lanjskoj berbi zbog klimatskih specifičnosti izazovne 2023. godine.
To ne treba gledati kao hendikep, nego kao priliku da se vina predstave u malo drugačijem svijetlu: niže su, ali šire aromatike te dublja i dugotrajnija. Sad su dobra, a bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati.
Fotografije: Matej Ščavničar i Tomo Jakopović