Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom u internetskom izdanju na Martinje, 11. studenog. Autori dodaju i kako su najfiniji tartufi na svijetu u Istri, koja se nakon drugog svjetskog rata borila s velikim siromaštvom. Ljudi su teško preživljavali i prihvaćali su se bilo kakvog posla kako bi prehranili obitelji.
Godine treninga
Jedan od njih bio je i Luciano Lakošeljac, čiji nasljednici danas imaju tvrtku Premium Tartufi. Luciano je započeo s dresurom pasa i istraživanjem terena. Uvježbavanje pasa na prepoznavanje tartufa obično traje od dvije do tri godine, a potom se može u lov.
Lucianovi poslušni psi Bizara i Pronto brzo su naučili prepoznavati miris tartufa i postali vrhunski lovci na ovo blago. A kako strast, hobi i talent pretočiti u brend pokazao je Paulo Lakošeljac osnivanjem tvrtke koja se bavi se prodajom i distribucijom istarskog tartufa. To, naravno, podrazumijeva i lov.
Prodaju diljem Europe
Premium tartufi prodaju se i poslužuju u mnogim hrvatskim restoranima, te u hotelima poduzeća Maistra i distributivnim centrima Metro-a. Ima ih i u dobrim restoranima diljem Europe: u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Norveškoj, Danskoj…
Osim bijelog i crnog tartufa, kad im je sezona, tvrtka Premium Tartufi prodaje i umak od bijelog tartufa, maslac na bazi bijelog tartufa, pahuljice soli s bijelim tartufom te maslinovo ulje aromatizirano bijelim tartufom. Tartufatu imaju s crnima, kao i rižu carnaroli te fettuccine. U ponudi su i kravlji sir, Bagremov med te slani kikiriki s tartufima. Cijela je ponuda na premium-truffles.eu.
Stvorila ih munja
Tartuf je, prema predaji, nastao iz munje boga Jupitera. Od svojeg je stvaratelja preuzeo snažnu seksualnu energiju pa je afrodizijak. Na svjetsku gastronomsku scenu stupa 1815. godine kada je poslužen Bečkom kongresu, a s vremenom se Istra pokazala kao regija najkvalitetnijih, najvećih i najboljih tartufa.
I Decanter piše kako je Istra dom najpoželjnijeg tartufa, bijeloga, čiji je latinski naziv tuber magnatum pico, a ima i tri vrste crnoga. Nekoć su bili rezervirani za venecijanske i austrougarske vladare, a danas svaki posjetitelj Istre može iskusiti tradicionalni lov na tartufe i pritom sam sebi iskopati nagradu, dodaje Decanter.