Najvažnije sorte Hrvatskog Podunavlja i poneka koju malo tko zna

Najvažnije sorte Hrvatskog Podunavlja

Srijem, Erdut i Baranja tri su vinogorja podregije Hrvatsko Podunavlje, po mnogočemu slična, ali po mnogočemu i različita. Povezuju ih gotovo iste sorte, samo je traminac svojevrsna srijemska “ekskluziva”, klima i moćni Dunav, ali poprilično su drukčija tla pa i vina. No, to je bogatstvo ovog lijepog dijela naše lijepe male zemlje.

Najvažnije sorte Hrvatskog Podunavlja

Jasno da je graševina kraljica, a frankovka princeza, a izvrsno se tu snašao i bordoški crni trio cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Ima u Podunavlju lijepih vina od sauvignona bijelog i silvanca zelenog, pinota svih boja, “dogodi” se i jako dobar rizling rajnski ili muškat bijeli. I to suhi. Šteta je što se nitko nije posvetio podunavskim “sortama iz davnina” poput kadarke, ružice crvene ili muškata ruže, po domaći zvanog rosenmuskateller. Još nije, a valjda ćemo i to dočekati.

A tko ne zna koliko je kilometara od vinarije Brzica do ušća Dunava u Crno more, treba potražiti Ivinu graševinu koja se zove 1378. Eto, toliko je.