More

  Najveća boca na svijetu puna slatkog vina stoji 75.000 eura

  U boci je 480 litara vina

  Kao da je gotovo pola tone meda stalo u staklenku, pomislit će onaj tko otvori najveću vinsku bocu na svijetu u restoranu Gupf u istoimenom švicarskom selu iznad Bodenskoj jezera na istoku zemlje. Boca je puna i u vinoteci restorana čeka društvo koje će platiti 75.000 eura za 480 litara vina slatkog poput nektara glasovite austrijske vinske obitelji Kracher.

  Vino se u restoranu može naručiti i stoji 75.000 eura

  Emil “Migg” Eberle, vlasnik restorana Gupf, u podrumu ima oko 25.000 butelja od 2100 različitih iz cijeloga svijeta i njegov je restoran američki Wine Spectator svrstao na listu onih s najboljim vinskim podrumima. Ima i “obične” butelje Grand Cuvee TBA NV No.7, mješavine graševine i chardonnaya kojom su Kracherovi napunili najveću bocu na svijetu. Tako će onaj tko poželi kupiti “pravu” bocu, sadržaj ipak moći isprobati za neku razumnu cijenu.
  Obitelj Kracher iz Gradišća poznata je po predikatnim vinima, dakle onima za koje je grožđe brano nakon redovitih berbi. I za ovo je vino brano u listopadu, a bila je riječ o izbornoj berbi prosušenih bobica. To znači da se grožđe prosušilo na trsu pa su probrane samo najbolje, odnosno najzdravije bobice napadnute plemenitom plijesni.

  Boca visoka 2,4 metra puna teži 640 kilograma

  Obitelj Kracher za svoju izbornu berbu prosušenih bobica bira različite sorte. Iz berbe 2004. imali su ih čak deset i svako je nosilo drugu brojčanu oznaku, od No.1 do No.10. Ako je riječ o jednoj sorti označava se njenim imenom, a ako su mješavine tada su to Grand Cuveei poput ovog iz 2005. Sva ta vina imaju više od 200 grama neprovrelog grožđanog šećera po litri, 10,5 posto alkohola i nešto više od sedam grama ukupnih kiselina po litri. Dio ih odležava u velikim i starim hrastovim bačvama, a dio u malim i novim, odnosno barriquima. Prije punjenja u boce vino je provelo 22 mjeseca u bačvama. O kakvim je vinima i kakvom proizvođaču riječ dovoljno govori i podatak da je utjecajni američki magazin Wine spectator je Kracherovim slatkišima iz 1998. godine dodijelio izvanrednih 96 (graševina), 97 (chardonnay) i 98 (mješavina graševine i chardonnaya) od mogućih 100 bodova.

  Napuhali su je u njemačkoj staklarni Lenz Laborglas

  Takvo je vino, dakle, i u najvećoj vinskoj boci na svijetu koja je napravljena u njemačkoj staklarni Lenz Laborglas iz Wertheima na Majni. Boca je visoka 240 centimetara, široka 68 centimetara, a staklo joj je debelo ravno centimetar. Puna teži 630 kilograma, a u nju stane vina kao u 640 običnih butelja. Začepljena je plutenim čepom promjera 18 centimetara.
  Utrka s divovskim vinskim bocama počela je 2004. godine. Glasovita kalifornijska vinska kuća Beringer ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kad je u Češkoj dala napraviti bocu koju je nazvala Maximus i napunila je s 130 litara svojeg najbolje Cabernet Sauvignona Private Reserve berbe 2001. Bocu veliku poput 173 obične butelje kupio je u studenom 2004. na dobrotvornoj aukciji za 56.000 dolara 49-godišnji američki broker Robert Kapito.
  Taj je rekord u veljači 2007. srušila Australka Kim Bullock. Ona je za svoju trgovinu alkoholnim pićima od pet australskih vinara naručila da joj shirazom napune bocu od 290,25 litara. Samo ju je čep koštao 3500 australskih dolara. I ta je boca završila na dražbi, ovaj put internetskoj. Kim kaže da je odbila nekoliko ponuda većih od 100.000 australskih dolara, ali nije htjela reći po kojoj ju je cijeni kupio Robert Kapito, isti onaj koji je prije tri godine kupio Maximusa. Zna se samo da je prijevoz boce iz Australije u SAD zrakoplovnoj kompaniji platila 11.000 dolara.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....