Primus u starolatinskom jeziku znači prvi među jednakima. On ima posebne odgovornosti, zadatke, on određuje, otvara rasprave, zapisuje, njega se sluša. I kod naših vina Primus označava vino s jačim tijelom, dugotrajnijom maceracijom u početnoj fazi prerade te dugotrajnijim odležavanjem u podrumu i boci. Njegove su arome punije i zaokruženije, mekše je na jeziku i nazalni mu je okus dugotrajniji.
Osam ih je i sva su prva
Tako u vinariji Bolfan Vinski vrh iz Hrašćine u Hrvatskom Zagorju pojašnjavaju naziv linije najboljih vina. Kao Primus pune klasična mirna crvena od cabernet sauvignona i crnog pinota, posluslatko od traminca te nekoliko bijelih maceriranih. To su ona koja se rade kako i crvena. Poput Tinga od maceriranoga grožđa traminca kojem tijekom prerade nisu dodavali sumpor.
Pinot sivi orange Primus vino je odnjegovano na finom talogu prirodnim kvascima i odškolovano u velikoj drvenoj bačvi. Aromano je, pak, sivi pinot čije su bobice tri dana macerirane u moštu.
Najljepši vinograd
Primus je i plavac mali vinarije Rizman s Komarne. Bio im je prvo vino i zato su ga tako nazvali, pojašnjavaju braća Mihovil, Damir i Igor Štimac koja su s ocem Vladom 2006. počeli saditi lozu u najmlađem hrvatskom vinogorju, na obali pokraj Pelješkog mosta. Danas im vinograd ima 22 hektara, 90 posto trsova su autohtone sorte plavac mali, pošip i tribidrag, a nedavno je proglašen najljepšim u Europi.
Spomenuti članovi obitelji Štimac su na Komarni primusi: među prvima su tamo sadili lozu. U njihovu je slučaju primus i Mihovil Mijo Popich, pradjed današnjeg naraštaja. Rizman mu je bio nadimak, a začeo je tradiciju vinogradarstva. Prve je vinograde posadio početkom 20. stoljeća. Još 1885. se rodio, imao je bogat život i preminuo s 96 godina. Njemu u čast i vinariju su nazvali Rizman.
Sex bez veze sa seksom
Ne znam za vina koja se zovu alius i tertius, što na latinskom znači drugi i treći, ali znam za triginta sex. Nema veze sa seksom, jednostavno znači trideset i šest. Naziv je to i vina obitelji Markota iz Pleternice čiji su vinogradi na položajima Klikun i Starac.
Crnjak od cabernet sauvignona i merlota s položaja Klikun otac Marinko Markota te sinovi Marko i Franjo nazvali su 36,1 prema broju katastarske čestice na kojoj je vinograd. Od graševine (40 posto), po 25 posto pinota sivog i chardonnaya te 10 posto sauvignona s položaja Starac imaju vino 342,2.
Vinska zemljopisna paralela
U susjednom Kutjevu Vlado Krauthaker ima liniju vina 45,3. Nazvao ju je prema oznaci za zemljopisnu širinu koja spaja Kutjevo s nekim od ponajboljih vinogradarskih položaja na svijetu, kao što su talijanski Pijemont, francuski Bordeaux i dolina Rhone, američki Oregon, ali i istarski Novigrad. Tamošnja vinarija Pervino ima dva odležana vina pod etiketom Gold 45 na kojoj brojka ponovno znači paralelu.
Bijeli novigradski zlatnik je od malvazije koja je odnjegovana na finom talogu 30 mjeseci u bačvama od hrasta i akacije. Pervino Red Gold 45 Cuvée mješavina je cabernet sauvignona (50 posto) te merlota i terana. Maceracija je trajala 30 dana, a u hrastovim je bačvama vino odležalo dvije godine.
Nadmorska visina
Zemljopis je razlog i zašto se mirna i pjenušava vina Kota zovu 213, 255, 260, 267, 325 i 375. Ili barem pola razloga. Vlasnik vinarije je Tihomir Kota, a vina su označena nadmorskom visinom, odnosno kotama na kojima raste grožđe od kojeg su.
Pjenušac 213 tako je extra brut od bijelog pinota i rajnskog rizlinga, a 255 od chardonnaya i rizlinga. Osvježavajući ružičasti pjenušac od crnog pinota ima broj 260. Mirno i pjenušavo vino od chardonnaya je 267, a 325 je šampek od chardonnaya i sauvignona. Kota 375 je mirni sauvignon.
Ima i četveroznamenkastih
Najzreliji pjenušac vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog zove se 1288. prema godini u kojoj je donesen Vinodolski zakonik. Od chardonnay je (50 posto) te pinota bijelog i žlahtine. Tri do pet godina odležava nakon druge fermentacije u boci na kvascima i spada među naše najkvalitetnije pjenušce.
Graševinu koja se zove 1378 u butelju puni Ivo Brzica iz Erduta. Naziv vina označava koliko je kilometara od vinarije iznad Dunava do ušća velike rijeke u Crno more. A plešivička vinarija Šember ima pjenušac Baba Draga na kojem se broj mijenja od berbe do berbe.
Naziv po starosti trsja
Baka je u miraz obitelji donijela vinograd zasađen 1922. godine. Ideja o pjenušcu iz tog vinograda s oznakom berbe rodila se 2018. Trsovi su bili stari 96 godina pa su tako nazvali i vino. Slijedio je pjenušac 97. Bio je drugi pjenušac među 100 najboljih vina Hrvatske. Onoga s brojem 98 nema. Nisu Šemberi bili zadovoljni sirovinom iz berbe 2019. Čekamo Babu Dragu 99.