Na svijetu je 2023. vinova loza bila zasađena na 7,2 milijuna hektara. Proizveli smo ukupno 237 milijuna hektolitara vina, a popili 221 milijun hektolitara. Podaci su to iz sinoć predstavljenog izvještaja o stanju u vinogradarstvu i vinarstvu Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) sa sjedištem u Parizu. I zabrinjavajući su.
Proizvodeno je 10 posto manje vina nego 2022. i najmanje još od 1961. Posljedica je to ekstremnih klimatskih uvjeti i gljivičnih bolesti koje su se pojavljivale češće nego inače u vinogradima diljem svijeta, rekao je generalni direktor OIV-a John Barker.
Globalna je potrošnja pala 2,6 posto zbog inflacije koja je smanjila kupovnu moć potrošača, a povećala troškove proizvodnje i distribucije vina. Kako se već nekoliko godina kupuje sve manje vina, vinogradari su počeli krčiti lozu pa je 0,5 posto manja površina zasađena vinogradima na planetu nego 2022. Još 2000. godine, kad je OIV počeo skupljati podatke, bilo je 7,8 milijuna hektara vinograda, sad ih je 0,6 milijuna manje.
I vina nikad nisu bila skuplja. Prosječna cijena na međunarodnom tržištu bila je 3,62 eura po litri, dva posto više nego 2022. i 36 posto više nego 2000. U odnosu na rekordno nisku 2009. cijene su porasle 44 posto. Evo najzanimljivijih podataka iz OIV-ovog izvještaja za 2023. godinu.
Najveći proizvođači vina
Francuska
48 milijuna hektolitara
Italija
38,3 milijuna hektolitara
Španjolska
28,3 milijuna hektolitara
SAD
24,3 milijuna hektolitara
Čile
11 milijuna hektolitara
Najveći potrošači vina
SAD
33,3 milijuna hektolitara
Francuska
24,4 milijuna hektolitara
Italija
21,8 milijuna hektolitara
Njemačka
19,1 milijuna hektolitara
Ujedinjeno Kraljevstvo
12,8 milijuna hektolitara
Najviše vinograda (vinsko grožđe)
Španjolska
945.000 hektara
Francuska
792.000 hektara
Kina
756.000 hektara
Italija
720.000 hektara
SAD
392.000 hektara
Naslovna fotografija: Max Tcvetkov on Unsplash