Skupljali su u kanadskoj vinariji Stratus boce ispražnjene u kušaonici od 2021. kako bi ih ponovno iskoristili i dvije godine im je trebalo da nauče kako ih pripremiti za ponovno korištenje. Nije bio problem oprati i dezinficirati staklo, ali skinuti etikete…
Desetljećima su ljudi smišljali kako napraviti otpornu etiketu za dugo čuvanje vina. Zato su nama trebale godine da naučimo kako ih skinuti, rekli su iz Stratusa, prvoj sjevernoameričkoj vinariji koja je to pokušala. Pa i “uspjela”: 600 oporabljenih boca napunili su novim vinom.
Na ideju su došli prije tri godine čitajući tada objavljene rezultate projekta reWINE španjolske tvrtke Rezero. Od 2016. do 2020. su skupili, pa ponovno iskoristili, 82.239 staklenih boca i pohvalili se kako su time spriječili emitiranje 171 tone ugljikova dioksida u atmosferu. Toliko bi, usporedili su, ispustio automobil tijekom 11 kružnih putovanja oko Zemlje.
Potrošili su, pak, 991,309 eura. S obzirom da kod nas normalnu vinsku bocu od 0,75 litara na internetu u većim količinama nude za malo više od eura, uštedjeli su možda 100.000 novih naših novaca. A teško je povjerovati da su u spriječenu emisiju ugljikova dioksida uračunali i transport tih boca, energiju utrošenu na pranje i dezinfekciju te ostale troškove.