Nije vino kola! U ‘jeftinoj’ limenci može nastati H2S koji smrdi po trulim jajima

Miris pokvarenih jaja u vinu upućuje na sumporovodik, odnosno H2S. To je bezbojan plin koji se može javiti i tijekom vinifikacije, češće kod bijelih nego kod crnih vina, pojašnjava dr. Vinko Lozica čitateljici Franki koja se požalila na neugodan miris vina koji je osjetila pijući ga iz limenke koju je kupila na benzinskoj postaji tijekom putovanja u inozemstvo. Pa dodaje:

Sulfiti iz vina reagiraju na neke aluminijske limenke. Proizvođači vina i proizvođači limenki pokušavaju spriječiti pojavu lošeg mirisa korištenjem ultratankih obloga koje će ograničiti reakciju sumpor dioksida i aluminija.

U crnim vinima je manje SO” nego u bijelima pa se i sumporovodik rjeđe (Fotografija: Louis Hansel on Unsplash)

Većina konzerviranih vina namijenjena je konzumiranju unutar nekoliko mjeseci. Ako je u limenci dulje od godinu dana, veća je i mogućnost za stvaranje sumporovodika. Neki proizvođači pišu datum konzerviranja na limenci pa kupci mogu popiti vino prije nego što se “truli” miris pojavi.

Kad nemate drugog vina osim onoga u limenci, nemojte ga piti izravno iz nje. Istočite ga u pehar, čašu, ili barem šalicu i provrtite, odnosno prozračite. Sumporovodik će u većini slučajeva ispariti za nekoliko minuta i neugodan miris će se izgubiti, zaključuje dr. Lozica.

Naslovna fotografija: Meghan Schiereck on Unsplash