More

    Nije vino kola! U ‘jeftinoj’ limenci može nastati H2S koji smrdi po trulim jajima

    Kategorije:

    Miris pokvarenih jaja u vinu upućuje na sumporovodik, odnosno H2S. To je bezbojan plin koji se može javiti i tijekom vinifikacije, češće kod bijelih nego kod crnih vina, pojašnjava dr. Vinko Lozica čitateljici Franki koja se požalila na neugodan miris vina koji je osjetila pijući ga iz limenke koju je kupila na benzinskoj postaji tijekom putovanja u inozemstvo. Pa dodaje:

    Sulfiti iz vina reagiraju na neke aluminijske limenke. Proizvođači vina i proizvođači limenki pokušavaju spriječiti pojavu lošeg mirisa korištenjem ultratankih obloga koje će ograničiti reakciju sumpor dioksida i aluminija.

    U crnim vinima je manje SO” nego u bijelima pa se i sumporovodik rjeđe (Fotografija: Louis Hansel on Unsplash)

    Većina konzerviranih vina namijenjena je konzumiranju unutar nekoliko mjeseci. Ako je u limenci dulje od godinu dana, veća je i mogućnost za stvaranje sumporovodika. Neki proizvođači pišu datum konzerviranja na limenci pa kupci mogu popiti vino prije nego što se “truli” miris pojavi.

    Kad nemate drugog vina osim onoga u limenci, nemojte ga piti izravno iz nje. Istočite ga u pehar, čašu, ili barem šalicu i provrtite, odnosno prozračite. Sumporovodik će u većini slučajeva ispariti za nekoliko minuta i neugodan miris će se izgubiti, zaključuje dr. Lozica.

    Naslovna fotografija: Meghan Schiereck on Unsplash

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

    Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

    Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

    Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

    Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

    Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

    Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

    Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...

    Eco-Wine Fest Bedenica: 80 uzoraka iz pet zemalja pristiglo...

    Njemačke, austrijske, talijanske, srpske te, naravno, hrvatske vinarije poslale su uzorke na ocjenjivanje ekoloških vina uoči prvog...

    Stanko Josipović iz Koritne pobjednik je Festivala baranjskog kulena

    U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu proteklog je vikenda bio prvi Festival kulena u sklopu kojega...