Zvoni telefon. Šember zove. Dođi do mene da vidiš kakvo smo grožđe pobrali. Došao sam, naravno, i vidio prekrasne grozdove crnog pinota. U ovoj teškoj vinogradarskoj godini Plešivica se obranila. Pokazala je znanje i marljivost, rekao je Tomislav Tomac na predstavljanju nove plešivičke vinske atrakcije – Ceste pjenušaca. Bilo je to baš u vinogradu Vučjak iz kojeg je i spomenuti Šemberov crni pinot.
Svi moji kolege vinari koji danas proizvode pjenušce mogu zahvaliti Franji Jambroviću što je s nama podijelio svoje znanje i uveo nas u taj svijet. Nakon godina velikog truda i teškog rada, danas mogu mirne duše reći kako se ne moramo sramiti prezentirati niti na jednom tržištu. Plešivica je spremna za svjetske stvari, dodao je Tomac.
Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice Grada Jastrebarskog, rekla je kako priču o plešivičkim pjenušcima grade postepeno. Napravili su brošuru o njima, imaju Festival pjenušaca i jagoda i Cesta pjenušaca je logičan slijed. I po njoj će Plešivica ponovno biti prva u Hrvatskoj.
Projekt su podržali su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.
Danas na Plešivici pjenušce proizvodi 17 vinarija: Tomac, Tomac&Bajda, Korak, Kurtalj, Kolarić Coletti, Jagunić, Griffin Ivančić, Gregorić, I. Ivančić, Majcenović, Režek, Kunović, Dobra berba, Robert Braje, Sirovica, Šember i Mladina, a još tri vinara pjenušava vina najavljuju.
Ljubitelji pjenušaca ponajbolje će plešivičke “šampeke”, a to znači i hrvatske, moći kušati sljedeći vikend, od 29. rujna do 1. listopada, na Danima vina u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom.