Iza nas je odlična berba, ponosno je rekao Albert Benvenuti otvarajući Tasting s pogledom, sasvim opravdano nazvano kušanje novih berbi starih, odnosno dobro poznatih vina obiteljske vinarije iz Kaldira pokraj Motovuna, u dojmljivom ambijentu OIV Tornja na Sljemenu. Prije službenog otvaranja, uzvanici su uživali u Roséu, čija je baza teran, a ima i malo merlota.
Nakon što je Albert kratko najavio ostala bijela vina, a brat Nikola crvena, kušao je tko je što i kojim redom želio. Malvazija 2024. Benvenuti nastavlja držati standard kvalitete svježeg vina od najznačajnije istarske sorte. Grožđe je s različitih položaja, pažljivo je uzgojeno i gledamo samo kako bismo ga što jednostavnije i na fizikalnoj bazi pretvorili u vino, dodao je Albert.
Livio Malvazija 2023. iz relativno je nove linije posvećene ocu koji je preminuo 2020. i bila je apsolutna zvijezda večeri. Grožđe je macerirano 10-ak dana, fermentacija je trajala mjesec i 10 je mjeseci provela u bačvi, a nema nijednog jednostavnog, da ne kažem vulgarnog tona poput vanilije, na primjer. Odležavanje u drvetu može se naslutiti samo po prekrasnoj zaokruženosti vina.
Vrlo je užitno vino Caldierosso 2022. Naziv je kombinacija talijanskih riječi za Kaldir i crvenu boju, a sastav poprilično neobičan. Terana, kao najznačajnije crvene istarske sorte, je 50 posto, a ostatak su merlot, nebbiolo i tempranillo, velike sorte velikih europskih regija Bordeauxa u Francuskoj, Piemonta u Italiji i Rioje na sjeveru Španjolske.
Imali smo 2015. prve berbe tih stranih sorata i odmah se pokazalo kako će vino uspjeti, rekao je Nikola Benvenuti pa predstavio Teran Livio 2020. Pojasnio je kako to nije premijera ovog terana, gotovo godinu dana je već na tržištu, ali je dobar trenutak da se vidi kako se drži u boci. I odlično se drži! U petoj je godini na pragu pune zrelosti, a čini se kako će u toj kondiciji ostati još desetak .
Slatkiš na kraju bio je Corona Grande 2022. Nosi naziv vinograda, a od prosušenog je grožđa malvazije (60 posto), muškata (35) i ulovine, stare istarske bijele sorte koju je obitelj Benvenuti praktički spasila od izumiranja.
Fotografije: Matej Marjanović