More

  Novi pjenušac i graševinu donosi Kutjevo na 16. Zagreb Vinocom

  Kategorije:

  De Gotho Chardonnay Brut 2018. prvi je pjenušac vinarije Kutjevo d.d. s oznakom berbe. Od chardonnaya je, a nakon druge fermentacije u boci tri godine je odležao na kvascima. Kutjevo je među 12 vinarija koje su bile na svih 15 dosadašnjih izdanja Zagreb Vinocoma, a ovogodišnje su izabrali za predstavljanje svog “blanc de blancsa” vinskoj publici.

  Dugo odležavanje donijelo je De Gothu Brut zrelost, ali nije mu ‘sakrilo’ voćnost ni svježinu. Isprva miriše na zrelo bijelo voće, a ubrzo potom se pojavljuju orašaste i pekarske note. Okus mu je bogat, slastan i razdragan, veseo. Dobar je aperitiv, ali pristajat će mnogim jelima.

  De Gotho pjenušac nije višak ni kad je treći

  Neće birati između ribe i mesa, uzet će oboje. Odlično će se družiti sa sirovim kamenicama i salatama s plodovima mora, a dovoljno je moćan i za teleće pečenje ili patku s mlincima. Bit će dobrodošao i u prilikama u kojima je treći višak. I prije i poslije njih.

  Graševina Vinkomir, pak, nosi “prezime” prekrasnog vinogradarskog položaja s kojeg je grožđe. Slojevitog je mirisa i bogatog okusa, kompleksna, a lako se pije. Bit će pravi blagdanski izbor zato što može popratiti riječnu i morsku ribu te svinjska i teleća pečenja.

  Bit će sigurno i iznenađenja iz Kutjeva

  Neće to, naravno, biti jedine novosti Kutjeva na 16. Vinocomu. Vinarija s desecima etiketa sigurno ima neku novu berbu kojoj će kraj studenoga i početak prosinca biti najbolje vrijeme za predstavljanje. I to bez obzira bila vina relativno mlada ili u najbolji godinama.

  vinocom

  Ovogodišnji Međunarodni festival vina i kulinarstva bit će u Esplanade Zagreb Hotelu od 30. studenog do 3. prosinca. Taman u vrijeme kad će i ekipa iz Kutjeva završiti glavni dio podrumarskog posla nakon berbe pa će se moći opustiti. I uživati u vinima s ostalim posjetiteljima.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...