More

    Novi vinski umirovljenik: Vedran Kiridžija obećaje ‘završni rad’

    Kategorije:

    Došao je i taj dan. Zadnja prerada je završila. Ubuduće samo nekoliko stotina litara za svoje potrebe. Živili.

    Tako je na Facebook profilu posljednjeg dana rujna odlazak u vinsku mirovinu objavio Vedran Kiridžija. Nije to baš veliko iznenađenje. Najavljivao je lani tijekom obilaska Dingača, ali nisam vjerovao.

    Ma, rekao sam to još prije šest godina, ali sad je stvarno gotovo. Oprostit ću se od ovega biznisa odličnim vinom.

    Sad su mu u prodaji vina iz 2020. Berba 2021. će van za pet-šest mjeseci. U podrumu u Potomju su još 2022. i 2023. I devet francuskih bačvica punih prošlogodišnjeg Dingača koji naziva “završnim radom”.

    Onaj tko zna kakva je vina Vedran punio pod etiketom Dingač, možda može zamisliti što će biti ‘završni rad’. Možda

    Pet je novih, u četiri je vino bilo godinu dana. Još ću ga 14 mjeseci držati u bačvicama i van će krajem 2025.

    Predstavit će to vino u nekoj ekskluzivnoj prilici, dodaje. Možda u Esplanadi na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb Vinocom, na kojem nas je oduševljavao godinama. Ove, na žalost, neće dolaziti.

    U to vrijeme je na Pelješcu Dan otvorenih podruma. A ionako ne mogu više otići od kuće na više dana.

    Bio je ljetos u Zagrebu, gdje je sin imao promociju na fakultetu. Teško mu je bilo. Ne može više ni do Osijeka gdje mu živi kći. Eventualno posjeti drugu, koja je u Kaštelima. To mu je ipak jednodnevni izlet.

    Dingač je od plavca s Dingača. U Tajanu ima grožđa i s Dingača i iz polja, Plavac je iz polja, a od plavca je i Rosé

    Pilam lozu u polju. Lani sam ispilao 2000, ove godine još toliko i uskoro ću imati taman koliko trebam za sebe.

    Grožđe s Dingača je dobro. Bolesti nije bilo. Ali ove mu je godine plavac iz polja sav propao. Nije imao volje ići u polje, nije imao terenac da tamo dođe, nabraja, a nije bilo niti ikoga da mu pomogne.

    Ima tuge, ali takav je život. Postalo je neisplativo. Moram platiti 70 eura po danu beračima, a 90 nosačima.

    Treba tome pridodati i 60 eura za putne troškove pa pet ljudi stoji 430 eura. Za mehanizaciju sad nema širine između redova, a pita i tko bi sadio lozu ponovno, tko bi želio preuzeti znoj i suze…

    Dingač je i lijevo i desno od izlaza iz tunela. Samo Vedran Kiridžija i Niko Bura imaju lozu desno, gdje su bolji položaji

    Čekam bonacu da vidim ima li koji kanjac, koji liganj, pa ‘zatvorim’ čamac i idem rješavati sudoku te gledati TV.

    Sve rjeđe ide i u kafanu. Ne može sjediti s onima kojima bi mogao biti otac i slušati kako pričaju o sadnji grožđa i vinu. Nisu mu drage ni teme o kojima raspravljaju stariji, a to su doktori i tablete. Izbjegava i vijesti…

    Ne gledam dnevnike, da se ne brigam… Dođi ti do Pelješca, popit ćemo dobra vina i uživati još malo.

    Povod za taj poziv bilo je prisjećanje na radionicu u Esplanadi 2018. s Dingačima od prve berbe 1995. do tada najmlađe 2016. Idemo to ponoviti, rekao sam. Odbio je. I ponovno pozvao u Potomje. Nisam odbio.

    Prije pet godina smo na Zagreb Vinocomu u Esplanadi predstavili 10 Vedranovih Dingača. Nezaboravno iskustvo
    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...