Početna
Novosti na ocjenjivanju Vinistre! Za titulu šampiona treba konsenzus
Vinistra uvodi nove standarde na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijetu malvazija u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna od 8. do 11. travnja. Uzorke će 30 ocjenjivača kušati u tri faze: u prvoj će dodjeljivati ocjene, u drugu idu samo uzorci koji osvoje 89 i više bodova, a u trećoj se odlučuje o šampionima.
Uz dosadašnje šampionske titule za mladu i odležanu malvaziju, mladi i odležani teran te mladi i odležani refošk, uvode se i nove u kategorijama muškat momjanski i žlahtina.
Dodatnom provjerom kvalitete i ocjene u tri razine kušanja Vinistrino ocjenjivanje dobiva dodatnu težinu i relevantnost, kaže Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.
Predsjednica ocjenjivanja ostaje Caroline Gilby, Britanka s titulom Master of Wine, a tajnik dr. sc. Kristijan Damijanić s Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci.
Uska suradnja s Decanterom koju smo ostvarili posljednjih godina rezultirala je novim standardima kvalitete na Vinistrinom ocjenjivanju.
I ove godine na 16. Svijetu malvazija i 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića očekuje se rekordan broj uzoraka.
Izložba vina i vinarske opreme Vinistra ove će godine biti od 9. do 11. svibnja u Poreču.

Kušanje u sljedovima
Uvodi se i posebna markica za šampione koja će se lijepiti na boce. Vina se neće kušati pojedinačno, nego u sljedovima, a najviša priznanja dodjeljivat će se konsenzusom ocjenjivača.
Za platinu 95 bodova
Dodaje kako se bodovni pragovi nisu mijenjali pa za broncu treba osvojiti od 80 do 84 boda, za srebro od 85 do 89 bodova, za zlato 90 do 94 boda, za platinu 95 i više bodova. Najbolje ocijenjena malvazija i dalje će osvajati titulu Best in Show.
Po uzoru na Decanter
Šest voditelja komisija bit će Harald Scholl, Master of Wine Elizabeth Gabay, Igor Luković, Sandi Paris, Marijan Bubola i Zsuzsa Toronyi.
Iskustvo s Concoursa Mondial
Na odluku o uvođenju novih pravila utjecalo je i veliko iskustvo koje smo stekli kao domaćini poznatog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxellesa, ističe Ivan Marić, direktor udruge Vinistra.
Uzorke primaju do 22. ožujka
Registrirani proizvođači mogu ih slati do 22. ožujka na adresu Istarskog razvoda 1, 52440 Poreč - Parenzo. Rezultati će biti objavljeni na stranici udruge Vinistra točno u podne 18. travnja.
Jeftinije do 21. travnja
Online ulaznice već su u prodaji po early bird cijeni do 21. travnja. Vinskim profesionalcima, ugostiteljima, sommelierima i distributerima, omogućen je slobodan ulaz prvog dana sajma uz akreditiranje. Fotografije: Merlo de Graia i Vinistra08.04.2025.