Frankovka 2021. Martin Albus sočno je vino za svinjsko i teleće pečenje
Crvena/crna vina

Frankovka 2021. Martin Albus sočno je vino za svinjsko i teleće pečenje

Frankovka je sorta s dubokim korijenima u hrvatskoj vinogradarskoj tradiciji, osobito u kontinentalnim krajevima. Iznimnog je potencijala, ali neophodna je potpuna fenolna zrelost grožđa kako bi se postigao balans između strukture i elegancije. Tanini su tada zreli, kiseline izražene, a ekstrakt visok. Svjesni su toga u PP Orahovici i zahvaljujući takvom pristupu u kontinuitetu proizvode frankovku visoke kvalitete.

Martin Albus je premium linija vina PP Orahovica, a ova Frankovka 2021. jedan je od boljih primjera kako kvalitetno pristupiti sorti. Duboke je rubinske boje i srednje gustoće. Aromatski sklop je prilično slojevit i pretežno voćnog karaktera. Dominira crveno voće, višnja, trešnja i ribiz, a iz drugog plana javljaju se pikantno-začinske note klinčića, cimeta i bijelog papra. Okus je moćan i elegantan, 13 posto alkohola i visoki ekstrakt daju joj čvrstu strukturu, a izražena svježina i zreli tanini drže je u savršenom balansu. 

Naglašeno je sočna, dugačkog i pamtljivog završetka, spremna, ali sa značajnim potencijalom odležavanja. U gastronomiji je vrlo iskoristiva, prvenstveno uz svinjsko i teleće pečenje.

14.07.2025.

Piše: Tomo Jakopović