
Prva hrvatska rebula je u amfori: R&J Boutique Winery iz Svete Jane ima 600 trsova ove slovensko-talijanske sorte
Iz 1296. godine datira prvi zapis o rebuli, piše Jancis Robinson u knjizi Wine Grapes o sorti talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia. Dosta je ima i u slovenskim Goriškim brdima gdje daje izvanredna vina, vrlo često dugo macerirana u amforama. Papa Bonifacije VIII. spominje je krajem 13. stoljeća kao rabulu u dokumentu kojim je potvrdio kupoprodaju vina između tršćanskog biskupa i venecijanskog samostana San Griorgio Maggiore.
A 725 godina nakon prvog spomena, rebula je stigla i do Plešivice. U Svetoj Jani 600 trsova su 2021. posadili tast i zet Nikola Mika Rožić i Marijan Jalšovec iz R&J Boutique Winery. Prva je berba bila lani i osam je mjeseci trajala maceracija u amfori. Sad plešivička rebula ide najmanje godinu dana na odležavanje u rabljene bačvice nakon čega će u bocu. Koliko dugo? Koliko zatreba, kaže Marijan.
Prvo je kušanje pokazalo kako je prolazno vrijeme odlično. Imaju Mika i Marijan iskustva s amforama: iz berbe 2017. napravili su odličan Amphore cuvée od chardonnaya, sauvignona, rajnskog rizlinga i sivog pinota, a iz 2020. Amphore riesling. Bilo bi i više vina iz amfora kad bi u podrumu bilo više mjesta. Ovako, vina se izmjenjuju u jedinoj, a ni svaka godina ne daje dovoljno dobru sirovinu za dugu maceraciju.
Problem prostora uskoro će biti riješen. Kupili su nekadašnju vinariju Klet Jana i uređuju je pa će ovogodišnju berbu tamo odraditi. Ako godina bude dobra možda već iz 2025. bude i više vina iz amfore. Zasad imaju 3,5 hektara vinograda i pune oko 10.000 boca na godinu. Kupili su još zemlje za sadnju, ali oprezni su: ne znaju tko će raditi... Sad rade cure, a najmlađoj je 65 godina, rekao je Marijan. Nažalost, nije se šalio.
Ma koliko mala vinarija bila, etiketa baš i nije malo, a samo sauvignon rade kao svježe vino. Nježnog je, ali prepoznatljivog mirisa, punog i dugog, nenapadan, ali vrlo fin. Brali su ga u šest sati ujutro, u 9 je već bio isprešan i na hladnom. Priprema se i baza za pjenušac iz 2024. Chardonnay je u inoksu, a crni pinot u rabljenoj bačvi. Bit će je za bijeli brut i za rosé, metoda će biti šampanjska, a nakon druge fermentacije najmanje će dvije godine odležavati na kvascima.
Invictus 2022. je vino od 40 posto rizlinga i po 20 posto chardonnaya, sauvignona i sivog pinota. Nakon što je svaka sorta posebno bila u inoksu, šest mjeseci su zajedno provele u bačvi pa još godinu i pol u boci. Ima nježnih 11,5 posto alkohola te poprilično čvrst i pun okus. Raskošan je i Sivi pinot 2023. Grožđe je prešano s peteljkom, fermentacija je bila u bačvi, a odležao je u drvetu pa napunjen u bocu u kolovozu 2024. Deset mjeseci poslije vino je odlično: punog okusa i izražene mineralne svježine.
U podrumu su i dva chardonnaya iz 2022. Za Barrel je mošt taložen ohlađen na 10 stupnjeva, fermentirao je u velikoj bačvi od 1600 litara, u njoj i odležao do kolovoza 2023. kad je napunjen u bocu. Unicorn 2022. sedam je mjeseci odnjegovan na finom talogu. Kušali smo i osvježavajuć, gotovo veseo Cabernet sauvignon 2021. čiji tanini navješćuju da može još neko vrijeme napredovati. Ako ga bude, jer samo je 700 boca napunjeno. Na kraju, pala je i boca Cabernet sauvignona 2012. Jedna od četiri preostale. Sad su još tri...
15.06.2025.
