Traminac Žnidarić šampion je ZG županije, a Kraljevina bolja nego zelinske. 'Nagradili' su se staklenim jajetom
Vinarije

Traminac Žnidarić šampion je ZG županije, a Kraljevina bolja nego zelinske. 'Nagradili' su se staklenim jajetom

Odlična je Kraljevina 2024. vinarije Žnidarić iz Hrastine pokraj Marije Gorice. Izraženih je sortnih karakteristika, prije svega visoke svježine, te ugodne aromatike srednjeg intenziteta i herbalnog karaktera, uz blage voćno-cvijetne note. Vitkog je prema srednjem tjelu, ima 12 posto alkohola što je za kraljevinu poprilično, ali nimalo ne opterećuju vino. Dobre kiseline čine je vrlo sočnom i svježom pa zove na još. I šampion je među kraljevinama s 57. ocjenjivanja vina kontinentalne Hrvatske: vino iz okolice Zaprešića tako je pobijedilo one iz Zelinskog prigorja, kraja koji se diči ovom našom starom sortom. I nije ta zlatna medalja jedino priznanje Franji Žnidariću i njegovoj obitelji. Nije ni najveće.

Traminac 2023. osvojio je veliku zlatnu medalju s 91 bodom i titulu šampiona Zagrebačke županije. Kasne je berbe, iako nije deklarirana. Sortno je prepoznatljivih, ali nježnih mirisa i okusa žute ruže te prekrasne svježine. Ima 13,5 posto alkohola što mu je dalo toplinu, te 10,9 grama neprovrela šećera. Zbog finih kiselina dojam je da je manje sladak pa i ukusniji. Njegovali su ga u podrumu na finom talogu do veljače, uz miješanje. Tako je dobio strukturu, a zadržao nježnu aromu. Proglašen je i najboljim bijelim vinom s ostatkom šećera.

Zlatnu medalju zaslužio je i Sauvignon 2024. Vino vrijedno velike pozornosti iznimno je fina mješavina stilova. Visoku svježinu te cvjetne arome, ali umjerenog intenziteta i bez pretjeranih zelenih tonova uzeo je od modernog novozelandskog stila, kakav je najčešći kod sauvignona sjeverozapadne Hrvatske. Na francuski stil, pak, podsjeća smirenošću, dubinom i širinom. Zlatima u Zelini okitila su se i vina Graševina 2024. te Zeleni silvanac iste berbe.

Po količinama maloj vinariji, ali po vinima poprilično velikoj, ova je godina i započela vrijednim priznanjima. I to međunarodnima. Osvojili su zlata za Traminac 2023. i pjenušac Luce Mala brut nature napravljen klasičnom metodom druge fermentacije u boci, te srebro za Sauvignon Blanc 2023. na prvom nastupu na ocjenjivanju Mundus Vini u Neustadtu an der Weinstrasse u njemačkoj vinorodnoj regiji Pfalz, koje spada među najveća i najznačajnija na svijetu. Najsjajnije medalje osvajali su nakon toga i na lokalnim ocjenjivanjima u Bedekovčini, Daruvaru te Moslavini.

Nagradili su se Žnidarići i sami: podrum je bogatiji za dvije nove posude za odležavanje vina. Amfora od 320 litara talijanske tvrtke Tava još je samo ukras, a prvo će vino u nju nakon ovogodišnje berbe. Puno je, međutim, prozirno jaje od 115 litara tvrtke WineGlobe iz Cadajuca na jugozapadu Francuske. Od centimetar i pol debelog borosilikatnog stakla je i prva je posuda za vino koja je potpuno inertna, glatka, nepropusna, neutralna i nepromjenjiva tijekom vremena. Jaje se može otvoriti, pa vino promiješati kako bi se podigao talog, a dodatno ga od oksidacije štiti plin na bazi gorušice. 

Zašto bismo za proizvodnju vina koristili materijal drugačiji od onog koji odabiremo za njegovo odležavanje i pijenje, pitanje je kojim Francuzi hvale svoj proizvod. Stakleno jaje moći će vidjeti, pa i vino iz njega kušati, u petak i subotu, 12. i 13. srpnja posjetitelji Okusa ljeta Rosé  i maline, priredbe koju Žnidarići organiziraju s vinarijama Đurinski i Vugec iz zaprešićkoga kraja. Podrobnije informacije o novoj vinsko-voćnoj atrakciji bit će uskoro na visitzapresic.hr

16.06.2025.

Piše: Vinskiklub.hr