
Vinski klub u posjetu vinariji Bibich! Sve su bolja 'stara' vina, sve su bolje i nove ideje
Za posebne prilike je pjenušac Bibich Brut Majestic. Od debita je, nakon druge fermentacije odležao je 12 godina na kvascima, pa još četiri u boci nakon degoržiranja. Berba je, dakle 2007., a Majestic naprosto pršti svježinom. Lijepe je jantarne boje, zrelih aroma žutog livadnog cvijeća, šafrana i kurkume uz suptilne note livadnog meda te vanilije. Potpuno je suh, a kremozan, dugo odležan, a jako svjež, intenzivan, a nenametljiv... Predstavio nam ga je Filip Bibić u vinariji u Plastovu. Otac Alen i majka Vesna su na odmoru, a sin i tako polako preuzima vinariju.
Za Majestic, što znači veličanstven, Filip nas je pripremio s dva mlađa, ali također izvrsna pjenušca od debita. Bibić Brut tri je godine bio na kvascima pa tri godine u boci pod plutenim šampanjskim čepom. Rustikalan je, a lijepo miriše na bijelo voće uz diskretne kvaščane note. Okus je fin, svjež i sočan, a tekstura kremasta.
Popili smo pola Majestica na pola njegova puta, a pola pustili sad na tržište, rekao je Filip
Bibich Limited Brut pet je godina bio na kvascima pa tri u boci. Visoka boja starog zlata sugerira kako se radi o zrelom vinu, a žuto voće određuje ga u mirisu i okusu. Bogat je, moćan, punog tijela. Bazno je vino odležalo u hrastovoj bačvi što utječe na visoku kompleksnost, kao i jedva primjetna hlapljiva kiselina koja mu ne smeta, nego daje karakter.
Babić 2021. žive je rubinske boje i još nije potpuno ukroćen, ali dovoljno je spreman i uzbudljiv. Bogati začinski mirisi glavna su mu aromatska odrednica, a višnja i trešnja javljaju se iz pozadine. Vrlo je svjež i sočan, punog tijela uz dobro uklopljenih 15.5 posto alkohola. Tanična struktura je naglašena, ali tanini su sasvim zreli, posebno oni pristigli iz plemenitog hrasta. Lijepa je budućnost pred njim.
Imamo 25 hektara vinograda u krugu od 25 kilometara na 100 lokacija i možemo se igrati
Iznimno je uzbudljiv i pomalo atipičan Sangreal Merlot 2017. Karakterno vino široke je arome i duboka okusa. U mirisu je veliki pritisak na pikantno-začinske note, voćne arome javljaju se diskretno, ali su prisutne. Okus slijedi miris, a obogaćen je zrelim taninima i visokom svježinom. Dugotrajnog je završetka s velikim potencijalom odležavanja. Otvorili smo nedavno berbu 2006. Bila je odlična, a imamo arhivu do 2001., rekao je Filip Bibić.
Vrući su nam dani u Plastovu i okolici, ali noći su hladne. U srpnju još spavamo pokriveni. Sad punimo oko 150.000 boca, a količinu smanjujemo svake godine. U vinariji je 40 zaposlenih, 40 je i etiketa, od kojih je za šire tržište 12 ili 13. Ostalo radimo za stralne goste 'specijalce' i svake su to godine drukčija vina. Uostalom, i terroari razlikuju iako su vinogradi međusobno udaljeni stotinjak metara. Samo u Plastovu imamo i polje i krš, pojašnjava Filip.
Sadit ćemo sve više loza, a raditi sve manje vina. Tako nećemo trebati kompromise
Mijenja se klima, mijenjaju se sorte, mijenjaju se i vina, dodao je pa rekao kako su maraštinu 2024. brali nevjerojatno rano, već 15. srpnja. Još smo puno tema načeli, još smo nekoliko vina kušali, a još ćemo ih puno u budućnosti sigurno i kušati. I kako će sazrijevati, sve će ih više biti s potpisom Filipa Bibića. Na sve veći ponos Vesne i Alena Bibića.
19.06.2025.
