Fin pjenušac i mirno vino daje pušipel obitelji Dvanajščak-Kozol, a izvrsna su i vina od sauvignona i crnog pinota
Hrvatska

Fin pjenušac i mirno vino daje pušipel obitelji Dvanajščak-Kozol, a izvrsna su i vina od sauvignona i crnog pinota

Plemenit je, nježan, svjež, poprilično dugog i vrlo finog okusa pjenušac Pozoj vinarije Dvanajščak-Kozol iz Lopatinca u međimurskoj općini Sveti Juraj na Bregu. Napravljen je klasičnom metodom druge fermentacije u boci i bez dodavanja ekspedicijskog likera, kojim se često reguliraju aroma i okus pjenušavih vina. Sasvim je, dakle, suh i odličan pokazatelj koliko je velika sorta moslavac, šipon, furmint ili mosler kojoj Međimurci tepaju pušipel. Dodatno to potvrđuje i činjenica da je berba te 2022. godine bila na prijelazu iz rujna u listopad, a za pjenušce se grožđe obično bere rano kako bi se zadržala svježina. Moslavac s njom, zahvaljujući i tlu na kojem su vinogradi ove obitelji, problema – nema.

Krasan je i mladi Pušipel Classic Sv. Juraj. Grožđe je s više položaja u mjestu čiji naziv vino nosi, a fermentacija je bila spontana, pokrenuli su je, dakle kvasci koji su stigli iz vinograda. Malo je dulje trajala zato što je mošt nakon prešanja bio hladan, a takvim vinima treba i malo više vremena da uđu u punu formu. Savjet je kupiti ga i koji mjesec pričuvati pa u njemu uživati tijekom ljeta i za toplijih jesenskih dana. Što se tiče naziva ovog vina, valja reći kako je vinarija Dvanajščak-Kozol prva u Hrvatskoj uvela burgundijsku piramidu pa imaju posebne oznake na vinima od grožđa iz cijele regije, iz pojedinog mjesta, što je navedeno na ovome, ili samo iz vinograda sa specifičnih položaja kao što su Mohokos ili Okrugli vrh. 

Sin i otac Viktor i Zdravko Dvanajščak pjenušavim su pušipelom pa mirnim započeli prekrasno predstavljanje aktualnih vina u zagrebačkoj vinoteci Brolo. Slijedio je jako dobar Sauvignon blanc Sv. Juraj 2024, Umjerenog je, a sortno prepoznatljivog mirisa te okusa koji djeluje slađe i to ne zbog ostatka neprovrela šećera, samo ga je gram i pol po litri, nego zahvaljujući ekstraktu. Riječ je o suhoj tvari, nevidljivim nehlapljivim sastojcima vina koji pridonose kakvoći okusa. Vina bogata ekstraktom puna su i harmonična, a zbog njega se i u ovom sauvignonu nimalo ne ističe relativno visokih 13,5 posto alkohola. Štoviše, bio je i jedna od zvijezda kušanja. 

Druga je bio Amaranth Crni pinot 2021. Nakon tri tjedna maceracije i spontane fermentacije dio je odležao tri godine u 300-litarskim bačvama od akacije, a dio u 225-litarskima od hrasta. Nazvali su ga prema rodu biljaka koje su američkim Indijancima služile kao žitarica, mi ga znamo kao šćir ili rumeniku, a ima cvijet čija boja nalikuje vinima od crnog pinota. Amaranth je svjež, lagano pikantan i malo čvršćeg tijela pa će, osim klasičnih jela za sortu poput pečene patke ili guske, fino popratiti i ne sasvim crvena mesa s roštilja. Zdravko i Viktor Dvanajščak predstavili su i ugodan Rosé s 11,5 posto alkohola od grožđa crnog pinota prešanog odmah nakon berbe i kratko odnjegovan na finom talogu te umjereno sladak i ukusan polusuhi Muškat Light.

27.05.2025.

Piše: Vinskiklub.hr