Vinogradari Hrvatskog zagorja vraćaju autohtone sorte, a vina će predstaviti u Zagrebu na BregFestu u Laubi, u petak 24. listopada
Ponosni smo na naše autohtone sorte! Od njih stvaramo prepoznatljiva vina Hrvatskog zagorja, no prilagođavamo se i promjeni klime. Zbog zatopljenja sve se više borimo s manjkom kiselina u grožđu, a naše autohtone sorte imaju jako lijepe kiseline, istaknula je enologinja Jasminka Šaško, predsjednica udruge Vino Zagorje. Zagorski vinogradari među autohtonim sortama najveću pozornost trenutačno pridaju starohrvatskoj belini.
Od te su sorte vino proizvodili moj djed i pradjed, no slavne su internacionalne sorte iz vinograda početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izgurale naše autohtone. Želim revitalizirati tradiciju i ostaviti je u nasljeđe svojim sinovima. Mladima su nove stvari zanimljive, a vina starih sorti otkrivaju im nove okuse, ali i povezuju s nekim starim vremenima, rekao je Robert Zdolc iz Vinarije Zdolc te dodao kako starohrvatska belina ima nešto manji prinos od internacionalnih sorti, pogotovo u ekološkom uzgoju, ali da je vrijedna uloženog truda.
Zagorju smo željeli vratiti sorte koje su se ovdje uzgajale od davnina. Sve više ozbiljnih vinogradara i vinara želi nešto čime bi se izdvojili od drugih, a vinski turizam traži nešto lokalno i autentično. Istražujući gene starohrvatske beline utvrdili smo da je ona roditelj niza internacionalnih sorti. Ponosni smo da imamo njezin matičnjak i da svoje vinograde sadimo iz vlastitoga sadnog materijala. Uzgajamo još nekoliko autohtonih sorti: svetokrišku belinu, dišeću raninu, modru kosovinu i volovinu crvenu. Autohtone sorte daju lagana, lepršava vina s umjerenim kiselinama kakva odgovaraju kulinarskoj tradiciji Hrvatskoj zagorja. To nisu teška vina. Ona su nepretenciozna u najboljem značenju te riječi, rekao je Mladen Kantoci, voditelj Odjela poljoprivrede u tvrtki Trgocentar u čijem je sastavu Vinarija Vitus. I sokol je sorta spašena u zadnji tren.
Na svijetu je krajem prošlog tisućljeća ostalo svega 20 trsova sokola u franjevačkim vinogradima u Klanjcu. Moj je otac 2000. godine uspio dogovoriti spašavanje sorte, odnosno stvaranje matičnog nasada iz kojeg bismo mogli vidjeti što ta sorta uopće može dati. U tome su ga podržali Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Krapinsko-zagorska županija. Sadnice se dijele vinogradarima s područja Klanjca i danas ih sedam-osam uzgaja sokol, a sav urod grožđa otkupljuju vinarije Sever i Petrišić. Sokol se uvelike razlikuje od ostalih autohtonih sorti Hrvatskog zagorja. Ističe se svojom robusnošću i finim aromama, ispričao je Filip Sever iz Vinarije Sever.
Vinari Hrvatskog zagorja od autohtonih sorti proizvode mirna i predikatna vina te pjenušce. Ta će svoja vina zagrebačkoj vinskoj publici predstaviti na 4. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske u Laubi, kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, u petak 24. listopada 2025. godine od 13 do 20 sati. Na BregFestu će ukupno sudjelovati 70 vinarija, a među njima je 11 koje sudjeluju prvi put. Posjetitelji će moći kušati oko 400 vina od autohtonih sorti, ali i internacionalnih kojima izvrsno odgovara terroir Središnje bregovite Hrvatske, poput su chardonnaya, rajnskog rizlinga i pinota sivog. Poseban naglasak bit će na pjenušavim vinima kojih je puno u Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj. To je jedna od četiriju hrvatskih vinskih regija i obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.
Ulaznice po cijeni od 25 eura posjetitelji BregFesta moći će kupiti na ulazu u Laubu. Festival organizira Bregovita Hrvatska, udruga vinara i vinogradara Središnje Bregovite Hrvatske. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo turizma i sporta te Grad Zagreb.
Naslovna fotografija: Matej Ščavničar
22.10.2025.