
Za početak ljeta: Dani dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu 20. i 21. lipnja
Vrgorac je grad na vrhu gore koji su proslavili ljudi i njihove vrijedne ruke. Danas je najpoznatiji po poljoprivredi i Tinu Ujeviću, ali tek nas čeka potpuna valorizacija bogate povijesti. Nastao je u srednjem vijeku, a tragovi življenja na ovom prostoru mogu se pratiti sve do prapovijesti. Originalan je po srednjovjekovnoj utvrdi Gradini, osmanlijskim kulama, austrougarskom perivoju i akumulaciji vode iz 1929. Trudom predaka kultivirao se ljuti krš i u ovom komadiću mediteranskog podneblja stvoreni su dinamičan i originalan jezik, kultura i identitet. Tako Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine predstavlja Vrgorac i njegov austrougarski park u kojem će 20. i 21. lipnja ljeto započeti Danima dalmatinskog pršuta i vina.
Osim dalmatinskih, bit će i zaštićenih pršuta iz drugih krajeva Hrvatske, poput istarskog i drniškog, a ponovno surađujemo i s Festivalom pršuta iz Parme. Iako su nam pršuti drukčiji, vežu nas prijateljstvo i ljubav prema tradiciji i dobroj fešti. Vina, pak stižu iz najcjenjenijih hrvatskih vinogorja, uključujući i našu Vrgorsku krajinu. Dodatne sadržaje organiziramo i u samom centru Vrgorca pa će se tako svi ljubitelji dobre spize moći zabaviti na food gastro corneru na Gradskoj fontani, najavljuje festival Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice Vrgorca.
U Vrgorac u petak, 20. lipnja stiže i ekipa iz ŠKMER-a, Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija. Bit će tamo legendarni Stevo Karapandža te Željko Neven Bremec, a u subotu će kuharsku palicu preuzeti lokalni majstori od kužine, ekipa Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije sa svojim gostima. Bit će revijalno natjecanje u rezanju pršuta za pršutare, a svoje umijeće u rezanju moći će pokazati i posjetitelji.
Vrgorac je jedan od najvećih proizvođača hrane u Hrvatskoj, a i vinogorje je među najvećima kod nas. Na plodnim poljima Rastok, Jezero i Bunina zasađeno je više od 10 milijuna trsova zlatarice vrgorske, trnka i plavke. Spajaju se tamo mediteranska i kontinentalna klima, a mladi se nakon školovanja nerijetko vraćaju kako bi nastavili tradiciju. Tu priču mogu ispričati Jelena i Drago Nosić iz destilerije Poetica koji nude signature koktele i višestruko nagrađivan gin Ginspiration. Kroz vinograde se može i biciklom do vinarija Franić ili Gašpar na okrijepu vinima od trnka, u Vrgorcu tako zovu sortu inače poznatu kao trnjak, ili zlatarice.
A može se na dva kotača i do Matice vrgorske, ponornice koja pola godine teče od jugoistoka prema sjeverozapadu, a drugu polovicu u obrnutom smjeru. Meandrira kroz polje čineći ga plodonosnim, a na jednom od tokova nudi i jedinstveni poligon za kajakarenje. Ekipa iz agencije Illiria kayaking vodi ture ovom posebnom rijekom koju nazivaju i hrvatskom Amazonom, a nudi prekrasno osvježenje tijekom ljetnih dana.
16.06.2025.
