Poker terana Tomaz: Pier pjenušci u tri boje i mladi Barbarosa
Vijesti

Poker terana Tomaz: Pier pjenušci u tri boje i mladi Barbarosa

Po djedu je Klaudio Tomaz nazvao liniju brut pjenušaca Pier od terana napravljenih klasičnom metodom u tri boje, bijeloj, ružičastoj i crnoj, i u vinariji podno Motovuna organizirao ekskluzivno predstavljanje pod nazivom Spring&Sparkle.

Prvi je poslužen Pier Blanc de Noir, bijeli pjenušac od terana, namijenjen pasioniranim ljubiteljima pjenušavih vina. Beskompromisan je i kompleksan, na granici ekstra bruta, decentnih herbalnih nota, punog tijela i visoke svježine.

Slijedio je Pier Rosé koji pršti svježinom i izraženom voćnom aromatikom. Prvenstveno je riječ o crvenom bobičastom voću koje se osjeti i u okusu. Providne je boje lososa, ozbiljne strukture, dobrog perlanja i dugotrajnog okusa. Kompleksno, ali razumljivo vino koje će lako naći put do publike.

Pjenušavi dio priče zaokružio je Pier Noir. Crni pjenušac izazvao je dosta kontroverzi, ali treba priznati da je majstorski odrađen. Tehnički je savršen, čistih mirisa i okusa te izražene sortnosti, koju je kod pjenušaca teško zadržati. Prisutne arome čokolade i kakaa te finih tanina pristiglih iz hrastovih bačvica nimalo ga ne opterećuju.

Teran se osjeti u svakoj kapi, pa i u strukturi. Vino je punog tijela, izražene svježine i traži ozbiljnu hranu poput goveđih odrezaka ili janjetine s ražnja. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ga prihvatiti domaće tržište jer je neusporedivo s bilo kojim vinom proizvedenim u Hrvatskoj.

Priča je završila premijerno kušali novi teran Barbarosa iz 2024. Vino je na ovogodišnjoj Vinistri proglašeno najboljim u kategoriji mladih terana i vrlo je dobro već sad, ali dojam je da mu najbolji dani tek dolaze.

Fotografije: Alessia Stelko

02.05.2025.

Piše: Tomo Jakopović