
Destilerija Aura oduševila autorskim koktelima i spritzevima
Na poziv vinoteke Brolo, u Zagreb je u goste stigla istarska destilerija Aura, poznata po ginovima i drugim destilatima od samoniklog bilja i plodova s područja Ćićarije te po likerima. Barmeni Edi Guštin i Ivan Ivić koktele su pripremali uživo pred publikom i objašnjavali miksološku pozadinu svakog od njih.
Najveće zanimanje izazvao je Ora d’Oro Spritz, koktel na bazi likera od žitnog destilata s niskim udjelom alkohola (15 posto), uz dodatak 13 različitih biljaka, uključujući narančinu koricu, stolisnik, pelin i mrkvu. Zlatno-narančasta boja i balansirana citrusna svježina pozicioniraju ga kao domaći odgovor na globalni trend aperitivnih koktela. Servira se s tonikom i kriškom naranče.
Koktel Signor Victoris, izrađen je od Victorisa, inovativnog biljnog likera s čak 21 komponentom. Elegantnog je retro izgleda i prepoznatljiv po sirupastom karakteru koji podsjeća na stari ljekoviti napitak.
Pelinkovac je u srži uvijek bio ljekovit, a mi smo ga samo odlučili prikazati u elegantnijem, modernijem izdanju koje i dalje poštuje tradiciju, istaknuo je Mišel Sirotić, vlasnik destilerije Aura.
Bile su to dvije zvijezde večeri, a kušali su se i ostali Aura kokteli.
Gin Karbun Tonic klasje u modernoj izvedbi s kristalno bistrim suhim Aura Karbun ginom od 20-ak biljaka i začina, koji se filtrira kroz aktivni ugljen.
Ginster je kompleksna kombinacija Karbun gina, Teranina, tonika, naranče i komadića aktivnog ugljena: miješani koktel koji utjelovljuje snagu i svježinu Ćićarije.
Limoncello Spritz pripremljen je s domaćim Limoncellom od ekoloških limuna, lagan i idealan za tople dane, a Orancello Spritz je aromatična i punija verzija prethodnog, s notama gorke naranče iz ekološkog uzgoja.
Teranino Spritz varijanta je s Aura Teraninom, najnagrađivanijim
proizvodom u ponudi destilerije, dobitnikom više od 25 zlatnih medalja i titulom Likera godine na London Spirits Competition 2024.
Destilerija AurA je u Buzetu i više od deset godina stvara proizvode koji spajaju tradiciju, inovaciju i obiteljsku predanost. Njihovi destilati
proizvode se ručno, bez umjetnih dodataka i boja, a svi ključni sastojci dolaze iz netaknute prirode Ćićarije.
Želja nam je bila stvoriti proizvode koji imaju svoj karakter, koji pričaju priču i mogu stati uz bok svjetskim brendovima, ali da ostanu autentični i prepoznatljivo naši, rekao je Mišel Sirotić.
Pripremila: Jana Koščec
21.04.2025.
