Vinistra traje do nedjelje! Doručak kod Enjingija i 'pet sljedova' za ručak
Događaji

Vinistra traje do nedjelje! Doručak kod Enjingija i 'pet sljedova' za ručak

Bijela Venja 2015. i 2006., Crno Venje 2009., rizlinzi 2012. i 2008. Traminac 2009., nekoliko berbi graševine, sivi pinot... Štand Ivana Enjingija prvi je na koji se naiđe nakon ulaska u porečku dvoranu Žatika. U njoj je 9. svibnja otvoreno 31. izdanje Vinistre, a pogled na Enjingijevu vinsku ponudu podsjeća na legendarnu scenu iz filma Doručak kod Tiffanyja u kojoj Audrey Hepburn čeznutljivo gleda nedostupan joj nakit. Vina su, međutim, svima dostupna do nedjelje, 11. svibnja i prilika je to koju je šteta propustiti. 

Želimo pokazati naš potencijal: autentičan je, snažan i svjetski relevantan. Prošle smo godine modernizirali vizualni identitet, unificirali i osuvremenili sajam i pokazali kako vinsku priču Istre grade velike vinske kuće i male obiteljske vinarije. U toj raznolikosti leži naša snaga, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, zahvalivši svim vinarima na uspješnoj vinskoj priči koju stvaraju više od 30 godina. 

S obzirom da je Vinistra započela radnog dana u 11 sati, posjetitelja na početku nije bilo puno pa je to bila izvrsna prilika da se nakon doručka kod Enjingija uživa i u vinskom ručku. Svaki od stotinjak izlagača nudi najbolje što ima i svaki zaslužuje pozornost posjetitelja, a evo i pet sljedova po izboru Vinskoga kluba.

Prvi je slijed glazbeni: Suita, Sonata, Sonata riserva, Simfonija i Simminor malvazije su iz izvrsne rovinjske vinarije Dobravac. Za svaki prst na ruci po jedna, i svih pet treba kušati. Ima ova izvrsna rovinjska vinarija i zreo, a još svjež Teran Gašpar 2021. te cuvée Toccata od cabernet sauvignona i merlota. Odličnim merlotom Boscolo diči se i vinarija Cuj iz okolice Umaga.

Dario Sirotić iz Medveje pokraj Buzeta donio je slastan, fino taničan, a još svjež Teran 2021.  Vinarija Zigante Vero opravdano se hvali zrelim bijelim pjenušcem Porto Bastia 2021. od crnog pinota. Prije mjesec i pol skinuli su ga s kvasaca i još nema službenu etiketu, ali svakako ga treba kušati.

Rožoljo je svježa i slasna borgonja obiteljske vinarije Agapito iz Marčenegle na sjeveru Istre. Sortno prepoznatljivo je vino, a borgonja je, podsjetimo, istarski naziv frankovke. Napravljena je bez malolaktičke fermentacije, a puna je smirenih finih tanina. Agapito je, treba reći, uz Damjanića jedina vinarija koja radi monosortno vino od gotovo zaboravljene sorte duranija.

Duranija 2021. odnjegovana je u inoksu pa fino smirena odležavanjem u boci, a sorta svakako zaslužuje veću pozornost istarskih vinara.  

939168b0-c394-4e6f-9ab4-65511f58a0b8

Fotografije: Merlo de Graia, Vinski klub

10.05.2025.