
Zašto je fiš paprikaš dio gastrobrendiranja Vukovara pokazat će Dunav Fest od 26. do 28. lipnja
Gastrobrendiranje 100% FIŠ bit će poseban dio programa Dunav Festa 2025. na vukovarskoj dunavskoj šetnici od 26. do 28. lipnja. Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turistička zajednica grada Vukovara organiziraju dane mirisa, okusa i natjecanja posvećenih fiš paprikašu, istinskom kralju slavonske i podunavske kuhinje, najavile su na predstavljanju Festivala u Zagrebu Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara i Ana Pinjuh iz Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije. Natjecanje u pripremi fiš paprikaša bit će središnji događaj.
Fiš paprikaš je jelo prepoznato u našoj sredini zato što je riječna riba oduvijek bila dijelom identiteta Vukovaraca. Stoga je baš fiš izabran kao dio projekta gastrobrendiranja Vukovara. Na ovom festivalu slavimo život, Dunav i dobru hranu, a sadržaja će biti za sve, stare i mlade, kazala je Marina Sekulić, a gastroblogerica Sandra Rončević pojasnila kako je za fiš najvažnija kvalitetna riba te da je poznato kako je dunavska najbolja. Prije svega šaran, ali i som i štuka. Nezaobilazni su i domaća mljevena paprika, dobro ispirjan luk koji je temelj svakog pravog fiša, rajčice i malo bijelog vina na kraju da mu da svježine, naglasila je.
Široki rezanci dugi kao Dunav, nova je gastronomska atrakcija festivala inspirirana tradicionalnim prilogom uz fiš paprikaš. Potpisuje je Vukovarsko pivo, a riječ je o izradi širokog rezanca, dugačkog simboličnih 18,8 metara, u čast 188 kilometara kolika je duljina Dunava u Hrvatskoj. Tjesteninu će pred publikom pripremati članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Ovogodišnji Dunav Fest će imati i ekološku dimenziju.
Želimo biti održiva destinacija te očuvati okoliš i resurse. Cilj nam je i smanjiti bacanje hrane, stoga organiziramo radionicu na kojoj će chef Mario Mandarić na inovativan način pokazati kako iskoristiti cijelog šarana, najavila je Ana Pinjuh iz Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije koja odnedavno ima prestižni srebrni certifikat Green Destinations. Predstavljanje u Zagrebu završilo je degustacijom fiša, vrhunskih vina Krešić i Papak iz Srijemskog vinogorja te Vukovarskim pivom kao najljepšim pozivnicama na Dunav Fest i fišijadu u Vukovaru.
18.06.2025.
