More

    Ocjenjivanje graševina u Kutjevu: 26 zlatnih vina i četiri velika zlata

    Kategorije:

    Od 104 vina od graševine pristiglih na ocjenjivanje u Kutjevo, četiri su osvojila velike znatne medalje, što znači 95 ili više bodova, a zlatnih je bilo 26. Pokazalo se da čak i iz berbe teške poput prošlogodišnje, naša najznačajnija sorta može dati izvrsna vina. Prag za zlatnu medalju ove godine podignut je s 85 na 90 bodova, no svejedno je gotovo svako treće vino bilo zlatno.

    U međunarodnoj je komisiji bio 21 ocjenjivač. U kategoriji mladih graševina najbolje su ocijenili dvije iz vinarije Kutjevo te treću iz Galić vina. Među zrelima su u prve tri studentska Vinum Academicum Veleučilišta u Požegi te ponovno iz vinarija Galić i Kutjevo.

    Kutjevo ima i dvije od tri najbolje predikatne graševine, Ledenu berbu 2018. i Ledeno vino 2009. Treći slatkiš među najboljima je Izborna berba 2022. vinarije Perak. Ovim su vinima ocjenjivači dodijelili dojmljivih 96 od mogućih 100 bodova. Najbolji pjenušac ima Vinogradarstvo i vinarstvo Vitis Gorana Josipovića.

    Ocjenjivanjem vina započeo je ovogodišnji Festival graševine, a nastavlja se sutra, u subotu 18. svibnja, Danom otvorenih podruma. U 14, 16 i 18 sati goste će primati  vinarije Krauthaker, Perak, Sontacchi, Tandara i Kutjevo, a posjetitelji će moći kušati i vina koja još nisu na tržištu.

    Salon najbolje ocijenjenih vina bit će 1. lipnja u novouređenoj Slavonskoj kući Vinkomir, na istoimenom vinogradarskom položaju. Tamo će biti i tri ekskluzivne radionice Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga priča je o najstarijim hrvatskim gorama na kojima raste vinova loza, a moderirat će je prof. dr. Josip Mesić s Veleučilišta u Požegi. Ostavštinu Antuna Adžića, legendarnog kutjevačkog vinara vinara koji je preminuo u jesen 2022. predstavit će sommelier Josip Orišković, njegov kolega Mario Meštrović govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.

     

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Gospodar žeđi (3): Povratak gemišta

    Ovo je treći nastavak male priče za štovatelje gemišta “strukturirane” prema slavnoj sagi Gospodar prstenova čiji se...

    Prije njih potop! Iuris otvorio vinariju u Hrašću i...

    Vinska cesta Grada Zagreba otvorena je 6. studenog 2009. s početnih sedam destinacija. Šest su bila obiteljska...

    Izložba o zagorskim vinima na Pelješcu pa o pelješkima...

    Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju naziv je izložbe koja se otvara u srijedu, 2. listopada,...

    Crikvenica food&wine walk: 17 pjenušaca za 17 kilometara šetnje

    Kiša je prestala padati oko osam sati. U devet se počelo razvedravati pa je u 10, na...

    Kvarnerski vinski transfer: Marinko Vladić iz PZ Vrbnik prešao...

    Prije otprilike pola stoljeća Iločanin Marinko Vladić susretao se s Miroslavom Palinkašem iz obližnjeg Šarengrada na plesnjacima...

    Nedjejni vinski haiku: Staza

    Pravi put je vinska staza! Neće bit' u srcu mraza... Nedjeljni (vin)haiku 62 Fotografija: Anna Zakharova on Unsplash