Od 104 vina od graševine pristiglih na ocjenjivanje u Kutjevo, četiri su osvojila velike znatne medalje, što znači 95 ili više bodova, a zlatnih je bilo 26. Pokazalo se da čak i iz berbe teške poput prošlogodišnje, naša najznačajnija sorta može dati izvrsna vina. Prag za zlatnu medalju ove godine podignut je s 85 na 90 bodova, no svejedno je gotovo svako treće vino bilo zlatno.
U međunarodnoj je komisiji bio 21 ocjenjivač. U kategoriji mladih graševina najbolje su ocijenili dvije iz vinarije Kutjevo te treću iz Galić vina. Među zrelima su u prve tri studentska Vinum Academicum Veleučilišta u Požegi te ponovno iz vinarija Galić i Kutjevo.
Kutjevo ima i dvije od tri najbolje predikatne graševine, Ledenu berbu 2018. i Ledeno vino 2009. Treći slatkiš među najboljima je Izborna berba 2022. vinarije Perak. Ovim su vinima ocjenjivači dodijelili dojmljivih 96 od mogućih 100 bodova. Najbolji pjenušac ima Vinogradarstvo i vinarstvo Vitis Gorana Josipovića.
Ocjenjivanjem vina započeo je ovogodišnji Festival graševine, a nastavlja se sutra, u subotu 18. svibnja, Danom otvorenih podruma. U 14, 16 i 18 sati goste će primati vinarije Krauthaker, Perak, Sontacchi, Tandara i Kutjevo, a posjetitelji će moći kušati i vina koja još nisu na tržištu.
Salon najbolje ocijenjenih vina bit će 1. lipnja u novouređenoj Slavonskoj kući Vinkomir, na istoimenom vinogradarskom položaju. Tamo će biti i tri ekskluzivne radionice Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga priča je o najstarijim hrvatskim gorama na kojima raste vinova loza, a moderirat će je prof. dr. Josip Mesić s Veleučilišta u Požegi. Ostavštinu Antuna Adžića, legendarnog kutjevačkog vinara vinara koji je preminuo u jesen 2022. predstavit će sommelier Josip Orišković, njegov kolega Mario Meštrović govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.