Sva vina proizvedena i uvezena u EU koja će biti punjena u boce nakon 8. prosinca 2023., morat će imati na etiketi QR kod s navedenim aditivima koji se koriste u prozvodnji vina, upozorili su iz tvrtke Lallemand Oenology.
Na kodu trebaju biti puni nazivi proizvoda, na primjer “karboximetilceluloza”, a ne kratica “CMC”. Ne treba stavljati komercijalne informacije poput internetskih stranica proizvođača, nego samo komercijalne nazive proizvoda.
Na listi su sljedeći proizvodi po kategorijama:
- Konzervansi/antioksidansi:
sumpor dioksid
kalijev hidrogen sulfit
kalijev sulfit bezvodni
amonijev hidrogen sulfit
kalijev sorbat
lizozim
dimetildikarbonat - Regulatori kiselosti:
limunska kiselina
jabučna kiselina
mliječna kiselina
vinska kiselina
kalcijev sulfat (samo za likerska vina) - Stabilizatori:
gumi arabika
metavinska kiselina
karboksimetilceluloza
kalijev poliaspartat
fumarna kiselina
manoproteini kvasca - Ostalo:
karamela (samo za posebna vina) - Plinovi za pakiranje:
argon
dušik
ugljikov dioksid