Vinari, pripremite se za nova pravila o vinskim etiketama

Sva vina proizvedena i uvezena u EU koja će biti punjena u boce nakon 8. prosinca 2023., morat će imati na etiketi QR kod s navedenim aditivima koji se koriste u prozvodnji vina, upozorili su iz tvrtke Lallemand Oenology.

Na kodu trebaju biti puni nazivi proizvoda, na primjer “karboximetilceluloza”, a ne kratica “CMC”. Ne treba stavljati komercijalne informacije poput internetskih stranica proizvođača, nego samo komercijalne nazive proizvoda.

Na listi su sljedeći proizvodi po kategorijama:

  • Konzervansi/antioksidansi:
    sumpor dioksid
    kalijev hidrogen sulfit
    kalijev sulfit bezvodni
    amonijev hidrogen sulfit
    kalijev sorbat
    lizozim
    dimetildikarbonat
  • Regulatori kiselosti:
    limunska kiselina
    jabučna kiselina
    mliječna kiselina
    vinska kiselina
    kalcijev sulfat (samo za likerska vina)
  • Stabilizatori:
    gumi arabika
    metavinska kiselina
    karboksimetilceluloza
    kalijev poliaspartat
    fumarna kiselina
    manoproteini kvasca
  • Ostalo:
    karamela (samo za posebna vina)
  • Plinovi za pakiranje:
    argon
    dušik
    ugljikov dioksid