Od sira s vlascem do likera s kaduljom na Vinima uz žlicu u Botanistu

Pašteta od pilećih jetrica uz namaz od svježeg sira s vlascem bila je dobrodošlica na 20. izdanju enogastro projekta Vino uz žlicu koji vode Renata Cisar i Mustafa Topčagić. U zagrebačkom restoranu Botanist, malom zelenom raju birane hrane i pića u naselju Remetinec, hranu je pripremao chef Tomislav Petrušić s ekipom, a vina ‘amenovao’ sommelier Tomo Jakopović iz Vinskoga kluba.

Uz zabavnu mazalicu poslužen je osvježavajući Cuccium brut, prvi pjenušac iločke vinarije Trs. Spravljen je od graševine klasičnom metodom, a odležao je dvije godine na finom talogu. Skladan je, elegantnog tijela i harmonične svježine te izraženog perlanja. Naziv je dobio po Cucciumu, rimskoj konjaničkoj utvrdi na području današnjeg Iloka.

Rižoto s biftekom i vrganjima bilo je prvo konkretnije jelo. Izvrsno mu je parirala Malvazija 2023. istarske vinarije Franc Arman. Vino od grožđa s pozicije Narduči pokraj Vižinade je svijetle slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama. Ima ugodne cvjetno-voćne arome, svjež i fino kiselkast okus.

Slijedio je specijalitet kuće, janjeća kalja s povrćem s vrhunskom Graševinom 2023. Iločkih podruma, od grožđa s elitnog položaja Principovac. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, a mirisom dominira zrelo voće s nježnim mednim notama. Harmonično je, puno i ugodne svježine, jakog tijela i dobro se nosilo sa slasnošću kuhane janjetine i povrća.

Plavac mali Elegance 2019. vinarije Skaramuča s Pelješca servirali su uz brudet od sipica s palentom sa žaru. ‘Kralj crnih vina’ s položaja Pelješke župe bogatog je okusa i skladnog mirisa i na poseban način oslikava podneblje u kojem nastaje. Tamne je rubinsko crvene boje i moćnog tijela. Ovaj spoj jela i vina proglašen je najboljim u neformalnoj anketi. Za kraj je poslužen tiramisu s poluslatkim vinom  Muškat žuti 2023. plešivičke vinarije Šoškić.

Restoran Botanist tek je proslavio drugu godišnjicu rada, ali ga je vlasnik Antonio Križić za tako kratko vrijeme ozbiljno pozicionirao na gastronomskoj karti Zagreba. Sudionici ove ugodne i zabavne večere mogli su kušati i rakije Destilerije Šimić iz Požege. Predstavljene su Viljamovka, Kajsija, Dunjevača i Medica, a to je samo dio portfelja njihovih rakija i likera koje 30-ak godina proizvode od prirodno uzgojenog voća.

Iz Istre je stiglo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija iz maslinika u selu Veliki Vareški. Maslinarka Marija Vareško tamo ima dvije tisuće stabala, a nastavlja tradiciju koju su započeli njezini djed i baka. Proizvodi pet monosortnih ulja, to su Buža, Bjelica, Rošinjola, Leccino i Pendolino te blend Rafe. Kako i liječnici i sommelieri u ovim vrućim danima preporučuju konzumaciju što više vode, točila se i prirodna izvorska mineralna voda Jana.

Kavoljupci su imali priliku upoznati aromatične čari kave Hausbrandt. U espressu od najpoznatije mješavine Academia uživali su na početku, tijekom pauze i poslije večere. Brend je nastao prije više od 130 godina u Trstu, zahvaljujući austrijskom časniku trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu. Tradiciju proizvodnje je kasnije nastavila obitelj Zanetti.

Tijekom tople večeri optimalnu temperaturu vina osiguravao je hladnjak francuskog La Sommeliera. Imaju dvostruke zone hlađenja, a održavaju i optimalnu vlažnost te štite vino od svjetlosti. U finalu ugodnog druženja vlasnik restorana Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom: likerom Botanist  s blagih 19 posto alkohola. Destilat fine viljamovke aromatiziran je kaduljom, limunom i cvjetnim medom.

Informacije: Fama news
Fotografije: Nikola Zoko