More

  Odlične su solo žilavke i blatine Domano, ali i poneka u braku i preljubu

  Kategorije:

  Trnjak Domano 2019. među najblistavijim je hercegovačkim vinima od stare, potentne sorte. Fino se u njemu isprepliću moć i elegancija, čistog je sortnog mirisa, a mekan i slastan okus zaokružuju svježina i ugodan taničan otpor. Dugo traje, dugo se pamti i ima velik potencijal za odležavanje.

  Iako sasvim suho, bilo je šećer na kraju prekrasnog predstavljanja vinarije Domanica iz Domanovića u Hercegovini koje je Vinski klub organizirao u Esplanadi. O vinariji je govorio direktor Marin Gagro, a vina je nadahnuto predstavila ugledna enologinja Josipa Andrijanić.

  Trnjak je stara ljubav

  Nakon dugogodišnje karijere u vinarijama diljem svijeta vratila se korijenima pa u Domanovićima kreira neka od najboljih hercegovačkih vina. I trnjak je njezin svojevrsni povratak. Još je 2012. u vinariji Nuić napravila vino koje je naznačilo veliku budućnost sorte. Dotad su je sadili uz blatinu kako bi je oprašivala i pojačavala joj boju. Tijekom posljednjeg desetljeća u Hercegovini i Dalmatinskoj Zagori dala je fenomenalna vina.

  Degustaciju smo otvorili raritetnim pjenušcem od žilavke napravljenim tradicionalnom metodom. Karakter sorte prisutan je u svakom detalju, a visoka svježina i brojni fini mjehurići daju mu živost i energetski naboj. Ozbiljno strukturiran pjenušac pokazao je stilski diverzitet sorte i da od nje s pravom možemo očekivati nova pjenušava vina iznimne kvalitete.

  Uslijedila je mirna Žilavka 2022. Iskreno je, teroarsko vino u kojem su intervencije u podrumu svedene na pravovremene pretoke i izbor bačava u kojima su ga njegovali. Aromatski je umjereno intenzivno, ali vrlo široko. Krase ga slast i vibrantna svježina uz dugotrajni, pamtljiv završetak. Sličnih je osobina i Žilavka Selekcija 2022., ali je u svakom detalju ekspresivnija. To je rezultat pažljive selekcije grožđa s najbolje mikrolokacije.

  Chardonnay je poput Hercegovca

  Iako su posvećeni autohtonim sortama, u Domanovićima su vrlo uspješno ugostili i chardonnay. Josipa ga je usporedila s Hercegovcem. Gdje god ga staviš on se snađe, rekla je. Berba 2022. je odraz teroara, sortno i iskreno vino, odmjereno te istovremeno mekano i čvrsto. Mekano zahvaljujući finim alkoholima i utjecaj dobre bačve, a čvrsto zbog stiska mineralne svježine. Školski primjer kako zadržati u vinu sortne karakteristike, a istovremeno istaknuti klimatsko-pedološke specifičnosti lokacije.

  Kupaža Domano Cuvee White zaokružila je bijeli dio degustacije. Odlična je to „suradnja“ žilavke i chardonnaya u jednakom omjeru. Žilavka je stasala u tanku od inoksa, a chardonnay odškolovan u bosanskom hrastu. Vino je slojevitih, finih aroma i bogatog, punog okusa. Kremozno je i slasno, a snažno tijelo obavija mu sipka mineralna svježina. Letvica je visoko postavljena i nestrpljivo očekujemo nove berbe.

  Uz žilavku je i blatina stoljećima hranila hercegovačke vinare. Po svemu sudeći tako će i ostati, barem u vinariji Domanica. Njihova je Blatina 2020. jako obojeno vino dobre strukture. Intenzivan miris uglavnom voćnog karaktera i punoća okusa, protkana izraženom svježinom, glavne su joj osobine. Ljupka je Blatina u četvrtoj godini, a najbolje joj tek predstoje. Blatina Selekcija 2019. je nadogradnja prethodne. Zrelija je, fokusiranija i s više dubine te ostavlja dojam moćnog crnjaka u najelegantnijem izdanju.

  Voli blatina ‘kraljeve’ Bordeauxa

  Vino u kojem je Hercegovina lijepo ugostila francuske sorte je Domano Cuvee Red 2019. U društvu cabernet sauvignona i merlota blatina je pokazala veliki potencijal za „suradnju“. Svaka od tri sorte zasebno je školovana 36 mjeseci u drvenim bačvama različitih volumena i proizvođača, a nakon toga sljubljene su u impresivno vino.

  Cabernet sauvignon dao je karakter i snagu, merlot podatnu mekoću, a blatina voćne arome i svježinu. Ovaj “ljubavni trokut” blatine s dva Francuza zaokružio je dojam stečen kušanjem prijašnjih uzoraka: kompleksna vina mogu se napraviti i na jednostavan način.

   

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...