Osam lica žlahtine: 38 je ‘plemenitih’ vina na Kvarneru, možda i pokoja više

Sve su alkoholnija bijela vina, nema ih više s manje od 12,5 posto. Samo se žlahtina i dalje drži na 11 do 11,5 posto, ponosno su rekle sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević na početku prekrasnog predstavljanja različitih stilova vina od sorte koja je ponos Kvarnera.

Oko 200 hektara vinograda je na Kvarneru, a od toga je više od 150 hektara zasađeno žlahtinom. Najmanje je 38 etiketa, možda već sad i pokoja više, dodale su poslužujući Kvarnerski pjenušac. Riječ je o dobro znanom veselom i osvježavajućem, moglo bi se reći i ljetnom pjenušavom vinu San Marino vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog s regionalnom etiketom.

Čak se 60.000 boca pjenušavih vina puni u vinogradarskoj podregiji Kvarner i Hrvatsko primorje i po tome je treća u Hrvatskoj, nakon Plešivice i Istre. Svi su stilovi zastupljeni: petnat, frizante, tankovska metoda charmat i klasična šampanjska s drugom fermentacijom u boci.

Lucija i Ines predstavile su i pjenušac Maličić vinarije Šipun Ivice Dobrinčića. Odlikuju ga svjetlija žuta boja i malo veći mjehurići, što je tipično za tankovsku metodu charmat. Može biti lijepo ljetno osvježenje ili pratnja carpacciju, sirovim školjkama i rakovima. Veliko ugodno iznenađenje bio je odličan pjenušac Soubze brut vrbničke vinarije Nada.

Sedan mu je godina, prekrasne je zlatnožute boje te umjereno izraženih finih aroma limuna i limete kroz koje se probijaju mirisi jabuke te maslaca, kruha i kože tipični za pjenušce koji su dugo odležali u boci. Okus je bogat, ali ne napadan. Zadržao je dosta svježine pa vino može popratiti jela od ribe i bijelog mesa ili biti lijepa pratnja duljim druženjima.

Uslijedila je usporedba lanjskih vina, Žlahtine Sveta Lucija Antona Katunara sa strmog položaja Šupele pokraj Baške i Zlatne vrbničke žlahtine PZ Vrbnik od grožđa iz plodnog vrbničkog polja (na slici gore) koja je vinski simbol sorte i otoka. Lijepo se pokazalo kako je već samo sadnja na škrtijim položajima dobrodošla promjena zato što vinima od žlahtine može dati drukčiju dimenziju.

Nakon vina iz inoksa stigle su dvije drvene. I to ne u lošem smislu. Grožđe za izvanrednu Žlahtinu Selekcija 2021. Kuće vina Ivan Katunar je s položaja Mestinjak macerirano je 24sata, a vino je godinu dana odležalo u bačvi. Buzina, to je naziv strmog položaja izvan Vrbničkog polja, prošlogodišnje berbe odnjegovali su u vinariji Nada šest mjeseci u bačvama. Priča je završila desertnim vinom Sveta Nedeja vinarije Gospoja. S obzirom da postoje i mjesecima macerirane žlahtine, primjerene i jelima od crvenog mesa, jasno je da plemenita vina od ove sorte, a žlahten baš to znači, mogu popratiti raskošan obrok s poprilično sljedova.