More

    Otočki virovi: food&wine pairing s pet vina i pivom uz juhu od rajčice

    Kategorije:

    Nije lako sljubiti rajčicu s vinom. Posebno ako je riječ o juhi od pečene rajčice s kulenom i skutom, kakvu pripremaju u Otočkim virovima, komadiću raja okruženom spačvanskom šumom. U tamošnjem smo se restoranu zaigrali tražeći vina za novi jelovnik koji je osmislio Rudolf Štefan čiji se šibenski restoran Pelegrini diči Michelinovom zvjezdicom.

    Prepustili smo gostima da sami istraže koje od pet ponuđenih vina najbolje pristaje toj gustoj paradajzovoj juhi poprilično bogatog okusa. Bila su to dva pjenušca, Memoria od rizlinga vinarije Enosophia iz Feričanaca i Siber Rosé brut od cabernet sauvignona iz Erduta te tri mirna vina:

    Suho, suho, polusuho…

    Sauvignon zelinske vinarije Puhelek, međimurski Pušipel Prestige Dvanajščak-Kozol i polusuhi istarski Muškat žuti Rossi. Da bude još manje jednostavno, dodali smo i tamno Tomislav pivo. Reakcija je bila očekivana: svatko je imao svog favorita.

    A s juhom priča nije započela. Kasno popodne krijepilo se uz hladne zalogajčiće na livadi pokraj tih jedinstvenih mirnih virova finim bijelim pjenušcem Royal Hills Extra Brut Methode Traditionelle. Klasična je to šampanjska kombinacija chardonnaya s crnim i mlinarskim pinotom.

    Sunce ode, večera dođe

    Kad je sunce počelo zalaziti, krenulo se i službeno na večeru. Hladno je predjelo bila vitello pastrva: dimljeno meso ove ribe divljih voda s telećom pisanicom, slatko-kiselom paprikom i uljem od sjemenki grožđa.

    Kopneno-vodenu hladnu mesnu kombinaciju odlično je popratio Rajnski rizling iločke vinarije Trs, izražene i bogate arome te ugodno osvježavajućeg okusa. Nakon juhice stigli su još neki stanari virova.

    Graševina nasljednica

    Žablji krakovi i komadi smuđa panirani u panko mrvicama s lešnjacima i umakom Aurora lijepo su se sprijateljili s izvanrednom Graševinom Tradition Grand Selection vinarije Antunović iz Dalja. Riječ je o nasljednici Graševine Premium Jasne Antunović, čija je berba 2013. osvojila Dekanterovu platinastu medalju.

    Šećer na kraju bili su tradicionalni slavonski tačci s pekmezom od šljiva i, ponovno, polusuhim Muškatom žutim vinarije Rossi. Kad je večer prešla u noć grijalo se uz dva divna crnjaka s mora.

    Istra i Dalmacija za kraj

    Bili su to istarski Terre Bianche Cuvee Rouge Degrassi od merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i petit verdota i Plavac mali vinarije Stina iz Bola na Braču. Pa i još koječime… Divnim Trsovim Cabernet francom, na primjer. Za kraj, evo i divne galerija slika iz otočkih virova.

    Fotografije: Davorin Krešić

     

     

     

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...