More

  Otočki virovi: food&wine pairing s pet vina i pivom uz juhu od rajčice

  Kategorije:

  Nije lako sljubiti rajčicu s vinom. Posebno ako je riječ o juhi od pečene rajčice s kulenom i skutom, kakvu pripremaju u Otočkim virovima, komadiću raja okruženom spačvanskom šumom. U tamošnjem smo se restoranu zaigrali tražeći vina za novi jelovnik koji je osmislio Rudolf Štefan čiji se šibenski restoran Pelegrini diči Michelinovom zvjezdicom.

  Prepustili smo gostima da sami istraže koje od pet ponuđenih vina najbolje pristaje toj gustoj paradajzovoj juhi poprilično bogatog okusa. Bila su to dva pjenušca, Memoria od rizlinga vinarije Enosophia iz Feričanaca i Siber Rosé brut od cabernet sauvignona iz Erduta te tri mirna vina:

  Suho, suho, polusuho…

  Sauvignon zelinske vinarije Puhelek, međimurski Pušipel Prestige Dvanajščak-Kozol i polusuhi istarski Muškat žuti Rossi. Da bude još manje jednostavno, dodali smo i tamno Tomislav pivo. Reakcija je bila očekivana: svatko je imao svog favorita.

  A s juhom priča nije započela. Kasno popodne krijepilo se uz hladne zalogajčiće na livadi pokraj tih jedinstvenih mirnih virova finim bijelim pjenušcem Royal Hills Extra Brut Methode Traditionelle. Klasična je to šampanjska kombinacija chardonnaya s crnim i mlinarskim pinotom.

  Sunce ode, večera dođe

  Kad je sunce počelo zalaziti, krenulo se i službeno na večeru. Hladno je predjelo bila vitello pastrva: dimljeno meso ove ribe divljih voda stelećom pisanicom, slatko-kiselom paprikom i uljem od sjemenki grožđa.

  Kopneno-vodenu hladnu mesnu kombinaciju odlično je popratio Rajnski rizling iločke vinarije Trs, izražene i bogate arome te ugodno osvježavajućeg okusa. Nakon juhice stigli su još neki stanari virova.

  Graševina nasljednica

  Žablji krakovi i komadi smuđa panirani u panko mrvicama s lešnjacima i umakom Aurora lijepo su se sprijateljili s izvanrednom Graševinom Tradition Grand Selection vinarije Antunović iz Dalja. Riječ je o nasljednici Graševine Premium Jasne Antunović, čija je berba 2013. osvojila Dekanterovu platinastu medalju.

  Šećer na kraju bili su tradicionalni slavonski tačci s pekmezom od šljiva i, ponovno, polusuhim Muškatom žutim vinarije Rossi. Kad je večer prešla u noć grijalo se uz dva divna crnjaka s mora.

  Istra i Dalmacija za kraj

  Bili su to istarski Terre Bianche Cuvee Rouge Degrassi od merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i petit verdota i Plavac mali vinarije Stina iz Bola na Braču. Pa i još koječime… Divnim Trsovim Cabernet francom, na primjer. Za kraj, evo i divne galerija slika iz otočkih virova.

  Fotografije: Davorin Krešić

   

   

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...