More

  Otvorene kušaonice 27. i 28. travnja oko Šibenika. Cijene će biti upola niže

  Kategorije:

  Fini pjenušac Didin san za dobro jutro uz bazen u hotelu Borovnik u Tisnom može biti prekrasan početak Dana otvorenih kušaonica koje Turistička zajednica Šibensko-kninske županije organizira 27. i 28. travnja. Dan se može nastaviti podnevnim osvježavanjem jako dobrom maraštinom Maraština Maruška u drniškoj vinariji Vizzulin te njihovim Merlotom uz peku za ručak. Aromatični Rosé ŠkoVina od plavine (80 posto) i merlota u Razvođu pokraj Promine pristajat će finim popodnevnim zalogajima koje samo za njih priprema splitski restoran Zrno soli.

  A za večeru u šibenskom kraju grijeh bi bio ne uživati u Babiću Prgin od grožđa s jedinstvenog položaja Bucavac. I krijepiti se, u međuvremenu, debitima. Iskušali smo to nedavno, a dio je ponude 13 vinarija šibenskoga kraja koje sudjeluju u Otvorenim danima predstojećeg vikenda. I da ponovimo gradivo pa i naučimo nešto više! Hotel Borovnik vodi obitelj Slamić. Njihovo je prezime i na vinskim etiketama.

  Spomenuti je Didin san pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci od izvornih sorata trbljan, debit, pošip i maraština. Izvrsno je popratio dalmatinske specijalitete među kojima su odličan dojam ostavili carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje. Imaju Slamići i mirna vina Ćaćin san u kojem domiraju trbljan i debit, Rosé od grenachea te crnjake Syrah i Babić.

  Maraština Maruška Višnje i Smiljana Reljić u vinariji Vizzulin fino je pristajala slanim fritulama, neočekivano nježnoj pašteti od sira, pršuta, oraha i smokve te kozjem siru, relativno svježem pršutu i kobasicama od divlje svinje. Vinariju su nazvali prema djedovu nadimku, a nude i vrlo dobar pošip. Oduševila je berba 2020. Punog je okusa vino, voćno i izrazito mineralno. Pitanje je koliko ga ima. Ako ima, treba ga kušati.

  Vinarija ŠkoVina pak ima jako dobar crnjak Red 1 od merlota (62 posto) i cabernet sauvignona. Berba je 2022. i neočekivano je zreo za taj tip vina. I vinograd je mlad, posađen 2020. godine, a događa se relativno često da loza prvim rodom da savršenu sirovinu. Potom kao da se počne sramiti pa se, nakon nekoliko godina ponovno krene iskazivati odličnim grožđem. Jako su im dobra vina i od debit te maraštine.

  Debitom se može dičiti i vinarija Prgin iz Primoštena Burnjeg. Ivana Prgin vratila se 2015. sa suprugom Domagojem Horvatom u rodni kraj svog oca. Godinu potom imali su prvu berbu babića s glasovitog položaja Bucavac. Vinarija je u napuštenoj školi koju su unajmili na preuredili, a za svaku im je pohvalu Opolo od babića. Na etiketama je pijetao zato što je Prgina u okolici puno, a “pivac” je obiteljski nadimak.

  Kome obilazak postane naporan, dobro će se moći odmoriti u Agroturizmu Duvančić. Sobe su uredili u ogromnim bačvama i u njima se stvarno dobro spava. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije najavljuje i da će 27. i 28. travnja kušanje vina i finih zalogaja u vinarijama biti upola jeftinije, a podrobnije informacije o ponudi predstojećeg vikenda su na internetskim stranicama Turističke zajednice.

  Fotografije: Nikola Zoko

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...