More

  Ovo je priča koju vrlo rado pričam, to je priča o kastavskoj Belici…

  Kategorije:

  Belica je jedinstvena mješavina šest sorti grožđa najčešće iz istog vinograda. Nijedna ne smije biti zastupljena s više od 30 posto pa je svaka Belica svojevrsni unikat. Osim malvazije koja je široko rasprostranjena i verdića (ima ga na sjeveru Italije pod nazivom glera i glavna je sorta za proizvodnju prosecca) to su autohtone mejsko, jarbola, divjaka i brajkovac. Prijatelj je u šali prokomentirao kako ga nazivi podsjećaju na imena ekipa s lokalnog malonogometnog turnira. Svaka od njih belici daje nešto posebno:  divjaka aromatiku, verdić kiseline, jarbola snagu i svježinu, malvazija strukturu i eleganciju, mejsko je izdašno pa donosi količinu a brajkovac karakterom doprinosi ukupnoj kompleksnosti.

  Dejan Rubeša s kćeri Andrejom u vinogradu pokraj kuće u Kastvu. Bez podrške obitelji, kaže, ne bi puno napravio

  A emocija i entuzijazam Dejana Rubeše bili su presudni za izvlačenje iz zaborava belice i sorata od kojih je rade. Neke su sorte bile najozbiljnije ugrožene, sa samo desetak trseva u svim kastavskim vinogradima pa je Dejan izravno zaslužan za očuvanje hrvatske vinske baštine.

  Početkom 90-ih Dejan je proizvodio vino na starinski način, “pod dropom”. Ubrzo je uočio probleme takve vinifikacije. Bio je limitiran resursima pa je morao biti kreativan. Tako je prvu kontroliranu fermentaciju obavio u inoks bačvi od 300 litara koju je stavio u plastičnu kacu od 500 litara i hladnom vodom u međuprostoru kontrolirao temperaturu. Bilo je još inovacija koje su izazivale smjeh i simpatije obitelji i prijatelja.

  Osim što spašava stare kastavske sorte od zaborava, Rubeša se igra i maceracijama, posebno sa sivim pinotom

  Već prilično vinarski potkovan, a svjestan potencijala Belice, Dejan je pokrenuo incijativu za revitalizaciju kastavskih vinograda i zaboravljenih sorti. Između dva svjetska rata, u vrijeme najveće ekspanzije kastavskog vinarstva, proizvodilo se 280.000 litara belice. Danas je to palo na nekoliko tisuća, ali, na sreću, s tendencijom rasta proizvodnje. Kroz udrugu “Belica” Dejan je s nekolicinom kolega 2009. inicirao suradnju s prof. dr. Edijem Maletićem i Agronomskim fakultetom u Zagrebu pa su došli do kvalitetnih sadnica. S Maletićem 2015. pokreće projekt “Gospodarske evaluacije autohtonih vinskih sorti Kastavštine”. Prvi put zasebno vinificiraju sastavnice Belice, a dobivena vina kvalitetom opravdavaju uložena sredstva. Mlada Belica 2020. bila je i službeno vrhunsko vino.

  Od verdića, divjake i jarbole Rubeša je klasičnom metodom napravio i vrhunski pjenušac Belica brut nature

  Napravio je Rubeša i vrhunski pjenušac Belica brut nature. Za bazno vino koristio je verdić, divjaku i jarbolu. Uspješan je i sa sivim pinotom koji svježinom i elegancijom prkosi stereotipu o teškom i zahtjevnom vinu. Upustio se i u duge maceracije sa sivim pinotom pa napravio precizna vina zaokruženih tanina i naglašenih sortnih osobina. Posebnu pažnju poklanja brajkovcu koji je vinificirao zasebno i nazire se dobar rezultat.

  Vina Dejan naziva obiteljskim nadimkom Plovanić. Naglašava kako se bez potpore obitelji belicom ne bi mogao baviti, a ne propušta zahvaliti i ljudima koji vode Kastav i prepoznali su važnost projekta Belica, Agronomskom fakultetu i profesoru Ediju Maletiću, Nenadu Kukurinu, velikom kastavskom sommelieru i ugostitelju te legendi hrvatskog vinarstva Vladi Krauthakeru. Svi su oni, svaki na svoj način pomogli u očuvanju Belice i njezinoj promociji kroz restoran Kukuriku koji je nudi kao “autentično blago” kastavskih vinograda.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...