Pelješčani slatkim receptima pozivaju na Feštu od hrane 25. lipnja na Drače

Crni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice i pelješki kolači očekuju posjetitelje “Pelješke trpeze” na Dračama u nedjelju 25. lipnja. Fešta od hrane i vina počinje u 20 sati, a sav prihod organizatori iz turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona namijenili su Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.

Pelješčani su za ovu priliku tradicijske okuse savršeno ukomponirali odjenuli u novo ruho, a orebićka slastičarnica Croccantino feštu najavljuje receptima za tradicionalne peliške klašune i originalni sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku.

Peliški klašuni su suhi kolači s nadjevom od badema. Prvi dan radi se tijesto, a drugi nadjev. Potom se pržeu ulju

Za klašune prvi dan treba umiješati glatko, srednje tvrdo 200 grama glatkog brašna, žumanjka, 10 grama šećera, ekstrakta vanilije, 60 mililitara mlakog mlijeka, osam mililitara rakije lozovače, pet mililitara rakije od ruža, pet mililitara jabučnog octa, 20 grama maslaca, dva grama soli te malo naribanih korica limuna i naranče. Tijesto treba odmoriti preko noći u hladnjaku, a drugi dan radi se i kašasti, ali kompaktni nadjev od 40 grama prženih badema, 20 grama svježih, 20 mililitara mlijeka, 10 grama šećera, 15 mililitara rakije lozovače, naribane korice jedne naranče i 15 grama marmelade od gorke naranče.

Tijesto potom treba izvaljati i razvući što tanje te „ištehati“ u krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, zatvoriti krug u polumjesec i rubove spojiti vilicom. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.

I domaći sladoled s kolačićima treba čekati: gotov je tek treći dan. Pelješkim slatkišima pristaju i ‘slatkiši’ od plavca

Dva dana radi se i domaći sladoled Okus Pelješca s bademima, amarettima i pelješkim varenikom.
Za kolačiće amarette treba 60 grama šećera otopiti i karamelizirati pa ubaciti 60 g badema. Vruću smjesu izbaciti na papir za pečenje pa mlaki kolačić blenderom ili sjeckalicom pretvoriti u slatku pastu. Za bazu za sladoled smjesu treba napraviti od 540 mililitara mlijeka, 40 grama šećera, 40 grama meda, 2,3 grama brašna sjemenke rogača i 0,8 grama agara, zagrijati je na 95 stupnjeva pa u mlaku dodati 95 grama mrvljenih kolačića amaretti i 10 grama korice domaćeg neprskanog limuna, izmiksati je štapnim mikserom i pustiti da se preko noći u hladnjaku sastojci združe.

Drugi dan ohlađenu bazu za sladoled treba izmiksati i dodati joj dodati 130 grama tučenog vrhnja i 25 g pelješkog varenika pa promiješati. Sladoled se uspe u plitku širu posudu i stavi u zamrzivač preko noći.

Uz oba deserta pristajat će fini prošek od plavca malog poput Ruže Dalmatinske Nike Bure iz Potomja ili desertnog Stagnuma Frane Miloša iz Ponikvi.