More

    Pijesak, Greben, More, Šuma, Selo, Planina i Vrt za Gault&Millau vodič

    Kategorije:

    Bistro i beach bar Tunar Selce spektakularnom je degustacijskom večerom proslavio uvrštavanje u prestižni međunarodni Gault&Millau Kvarner gastro vodič. Pijesak, Greben, More, Šuma, Selo, Planina, Vrt bili su nazivi jela koja su pripremili članovi obitelja Šnajdar sa svojim vrijednim zaposlenicima, a sommelierke Lucija Matijević i kolumnistica portala Vinskiklub.hr Ines Matić Matešković pridružile su im 10 vina članova udruge Kvarner Wines.

    Pijesak, Greben i More bili su riblji slijedovi koje je ekipa Bara Tunar pripremila od grdobine, orade i žutorepe tune

    Uvodno su gosti uživali u pjenušcima Maličić Vinarije Šipun proizvedenom tankovskom metodom od žlahtine i Vinarije Ružić proizvedenom tradicionalnom metodom od sorte jarbola. Prvo jelo nazvano Pijesak bio je file grdobine u marinadi od belice uz koju je i posluženo vino Belica vinarije Plovanić. Greben su nazvali file jadranske orade u kremi od šafrana sa sotiranim povrćem te žlahtinama poljoprivrednih zadruga Gospoja i Vrbnik. Kako i na Kvarneru obitavaju žutorepe tune, slijed More predstavio je file te cijenjene ribe s domaćim njokima i Ružicom Vinodola, ružičastim vinom Vinske kuće Pavlomir.

    File jelena sa šumskim voćem i lovačkim knedlama poslužen je s vinom Kurykta reserva Katunar Estate Winery.

    U drugom dijelu večeri gosti su uživali u Šumi, domaćim šurlicama s crnim tartufom i vrganjima te maceriranom žlahtinom Hlam koju su u Vinariji Šipun osmislili sa sommelierom Klaudijem Jurčićem. Slijed Selo predstavio je juneće obraze u sansigotu s rimskim njokom i vinom Sansigot Kuće vina Ivan Katunar. S obzirom da Kvarner, osim mora i otoka, obuhvaća i šume Gorskog kotara predstavljeno je i jelo Planina: file jelena iz Gorskog kotara sa šumskim voćem i lovačkim knedlama te vinom Kurykta reserva Katunar Estate Winery. I šećer na kraju, odnosno Vrt, bio je kolač od sira s primorskim smokvama i slatkim vinom Novi poret Vinarije Nada.

    Kolač od sira s primorskim smokvama bio je ‘šećer na kraju’ nazvan Vrt, a poslužen s vinom Novi poret Vinarije Nada

    Uživanje u okusima kvarnerskih vina zaokružio je još jedan kvarnerski pjenušac od žlahtine napravljen tradicionalnom metodom Vinske kuće Pavlomir.
    – Kad si na Kvarneru, pij Kvarner Wines! To je rečenica koju svi mi koji radimo u ugostiteljstvu ili kao podrška ugostiteljstvu moramo promovirati. Drago nam je da smo mogli s 10 etiketa vina kvarnerskih vinarija sudjelovati u ovoj humanitarnoj večeri i da je Tunar prepoznao važnost lokalnih vina i proizvođača. Hvala mu na tome i čestitamo – rekao je predsjednik Kvarner Wines Anton Toni Katunar.

    Vrijedna ekipa Bistroa i beach bara Tunar Selce oduševila je posjetitelje dobro ismišljenim jelima zanimljivih naziva

    Dragutin Šnajdar iz Bistro i beach bara Tunar Selce zaključio je priču zahvalom svima, a posebno obitelji i zaposlenicima.
    – Njihov trud i zalaganje doprinijeli su ovom uspjehu. Uvijek se moramo bojati naših snova, jer ako ih se ne bojimo nisu dovoljno veliki – rekao je. Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Crikvenice podržale su organizaciju degustacijske večere koja je imala i humanitarni karakter: prikupljeni novac namjenjen je Udruzi djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Crikvenice „Uspjeh“.

    Prihod od večere namijenjen je Udruzi djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Crikvenice ‘Uspjeh’

    Fotografije: Klement Studio

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...