Bistro i beach bar Tunar Selce spektakularnom je degustacijskom večerom proslavio uvrštavanje u prestižni međunarodni Gault&Millau Kvarner gastro vodič. Pijesak, Greben, More, Šuma, Selo, Planina, Vrt bili su nazivi jela koja su pripremili članovi obitelja Šnajdar sa svojim vrijednim zaposlenicima, a sommelierke Lucija Matijević i kolumnistica portala Vinskiklub.hr Ines Matić Matešković pridružile su im 10 vina članova udruge Kvarner Wines.
Uvodno su gosti uživali u pjenušcima Maličić Vinarije Šipun proizvedenom tankovskom metodom od žlahtine i Vinarije Ružić proizvedenom tradicionalnom metodom od sorte jarbola. Prvo jelo nazvano Pijesak bio je file grdobine u marinadi od belice uz koju je i posluženo vino Belica vinarije Plovanić. Greben su nazvali file jadranske orade u kremi od šafrana sa sotiranim povrćem te žlahtinama poljoprivrednih zadruga Gospoja i Vrbnik. Kako i na Kvarneru obitavaju žutorepe tune, slijed More predstavio je file te cijenjene ribe s domaćim njokima i Ružicom Vinodola, ružičastim vinom Vinske kuće Pavlomir.
U drugom dijelu večeri gosti su uživali u Šumi, domaćim šurlicama s crnim tartufom i vrganjima te maceriranom žlahtinom Hlam koju su u Vinariji Šipun osmislili sa sommelierom Klaudijem Jurčićem. Slijed Selo predstavio je juneće obraze u sansigotu s rimskim njokom i vinom Sansigot Kuće vina Ivan Katunar. S obzirom da Kvarner, osim mora i otoka, obuhvaća i šume Gorskog kotara predstavljeno je i jelo Planina: file jelena iz Gorskog kotara sa šumskim voćem i lovačkim knedlama te vinom Kurykta reserva Katunar Estate Winery. I šećer na kraju, odnosno Vrt, bio je kolač od sira s primorskim smokvama i slatkim vinom Novi poret Vinarije Nada.
Uživanje u okusima kvarnerskih vina zaokružio je još jedan kvarnerski pjenušac od žlahtine napravljen tradicionalnom metodom Vinske kuće Pavlomir.
– Kad si na Kvarneru, pij Kvarner Wines! To je rečenica koju svi mi koji radimo u ugostiteljstvu ili kao podrška ugostiteljstvu moramo promovirati. Drago nam je da smo mogli s 10 etiketa vina kvarnerskih vinarija sudjelovati u ovoj humanitarnoj večeri i da je Tunar prepoznao važnost lokalnih vina i proizvođača. Hvala mu na tome i čestitamo – rekao je predsjednik Kvarner Wines Anton Toni Katunar.
Dragutin Šnajdar iz Bistro i beach bara Tunar Selce zaključio je priču zahvalom svima, a posebno obitelji i zaposlenicima.
– Njihov trud i zalaganje doprinijeli su ovom uspjehu. Uvijek se moramo bojati naših snova, jer ako ih se ne bojimo nisu dovoljno veliki – rekao je. Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Crikvenice podržale su organizaciju degustacijske večere koja je imala i humanitarni karakter: prikupljeni novac namjenjen je Udruzi djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Crikvenice „Uspjeh“.
Fotografije: Klement Studio