More

  Pivska mjera i za vino: Englezi će uvesti boce od ‘pinte’

  Kategorije:

  Pola litre šampanjca mjera je za dvoje za ručak i za jednoga za večeru. Ova se izjava pripisuje Winstonu Churchillu, velikom ljubitelju šampanjaca koji je bio britanski ratni premijer od 1940. do 1945. i poratni od 1951. do 1955. Aktualna je vlada posljednjih radnih dana ove godine najavila kako će u 2024. godini vratiti najdražu Churchillovu vinsku mjeru.

  Dio je to sloboda koje smo si osigurali Brexitom, rekli su konzervativci koji vode Ujedinjeno kraljevstvo. Boris Johnson, premijer za čijeg se mandata Ujedinjeno kraljevstvo razjedinilo od Europske unije, još je 2019. govorio kako je “drevna britanska sloboda” korištenje imperijalnih mjera.

  Simbolična mjera

  Plan je bio zakonom uvesti na tržište vinske boce od imperijalne pinte, koja sadrži 568 mililitara i ne treba je miješati s američkom od 473 mililitra. Tijekom tzv. savjetovanja s javnošću samo je 1,3 posto od oko 100.000 ispitanika reklo kako je za vraćanje imperijalnog sustava mjera. Stoga nova mjera za bocu vina neće biti obavezna, ali će biti dopuštena.

  Metrički sustav u Britaniji koristit će se za ostala pića i hranu, a politrenka vina bit će simboličan povratak drevnim mjerama. Imperijalne su mjere Britanci uveli Zakonom o težinama i mjerama iz 1824. Metrički su sustav na dobrovoljnoj bazi počeli uvoditi 1965. Sad simbolički od njega bježe.

  Tko će se u to upustiti?

  Pinta se koristila u pubovima za točeno pivo. Vino će moći puniti u bocu “nove drevne” mjere. Veletrgovci “bulk” vinima, odnosno rinfuzom, možda će zaigrati na sentiment manjine i izmisliti nove boce. Malo tko vjeruje da će prave vinarije, kojih je oko 200, odustati od buteljki i polubuteljki.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...