Plamenjača na zalazu, pepelnica stiže! Bolfan Vinski Vrh predlaže eko-obranu

Velika je vjerojatnost novih infekcija plamenjačom u vinogradima i visok rizik za razvoj pepelnice na koju su posebno osjetljive tek razvijene bobice grožđe, ovotjedno je upozorenje Savjetodavne služne Ministarstva poljoprivrede. Prva bolest znana je kao peronospora i najopasnija je koja može zaraziti zelene organe vinove loze: lišće, mladice, cvatove i grozdove. Stiže u vrijeme velike vlage i oluja. Na pepelnicu, pak, posebno su osjetljive tek razvijene bobice, a javlja se kad su dulje vrijeme visoke temperature pa padne kiša.

Zaporci se skidaju prije prskanja i zato što je tad ljudima lakše raditi s lozom nego poslije

– Prije zaštite dobro je očistiti trsje od viška mladica zato što nema potrebe prskati dijelove loze koje ćemo poslije i tako skinuti. Preventivna sredstva protiv pepelnice su kalijev sapun, sumpor, bakar i bakreno gnojivo Bio 9 rame, mješavina mikroelemenata bakra, mangana i cinka koja osnažuje biljku, a pH okoliša čini lužnatim čime zaprećuje razvoj gljivica – kažu u vinariji Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine koja je među pionirima ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj.

Pokraj vinograda često sade ruže zato što se na njima bolesti vide prije nego na lozi

Plamenjaču je dobro preduhitriti pripravkom napravljenim dodavanjem kapi biljnog ulja, kapi deterdženta i dvije žličice sode bikarbone u dvije litre vode. Pri tome je biljno ulje fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje. Treba znati da plamenjača tijekom vlažnog perioda napada i rajčicu, krumpir, krastavce, tikvice, luk, češnjak, grah i kupusnjače… Ovim pripravcima biljke treba tretirati prije kiše.

dr. vinko lozica