More

  Počelo je 34. ocjenjivanje Mundus Vini s 7430 vina i 269 ocjenjivača

  Kategorije:

  Iz 45 zemalja stiglo je 7430 uzoraka na 34. ocjenjivanje Mundus Vini u gradiću Neustadtu an der Weinstrasse u glasovitoj njemačkoj vinorodnoj regiji Pfalz. Najviše je vina iz Italije, Španjolske, Njemačke i Francuske. Iz Hrvatske je na ovogodišnjem ocjenjivanju 55 uzoraka.

  Iz 52 države stigli su ocjenjivači. Iz Njemačke ih je 65, a slijede Talijani (24), Portugalci (14), Austrijanci i Francuzi (11) te Nizozemci (10). Tijekom šest dana ocjenjivat će 268 ljudi iz vinske branše. Iz Hrvatske su trojica: vinar Krešimir Ivančić, enolog Luka Radiček i Bakhov sin Ivo Kozarčanin. Ma četvero… Tu je i Jadranka Klarić, naša dama koja živi u Makedoniji.

  Odličan merlot iz Azerbajdžana

  Prvi je dan komisija broj šest, u kojoj je i Bakhov sin, ocjenjivala novozelandske sauvignone, čileanska vina od sorte carménère koja potječe iz Bordeauxa, crne pinota iz Uzbekistana, Rumunjske, Moldove i Srbije te merlote Slovenije, Bugarske, Srbije, Kazahstana i Azerbajdžana.

  Koga čudi podrijetlo vina iz naizgled “egzotičnih” zemalja, treba znati kako su najbolje ocijenjeni crni pinoti stigli iz Rumunjske, Uzbekistana i Srbije, a merloti iz Kazahstana, Bugarske i Azerbajdžana.

  Cijenili su plemenitu plijesan

  Ocjenjivala je komisija broj šest i rizlinge najglasovitiju njemačku sortu. Ali rizlinge iz Alsacea koji je danas u Francuskoj. Nazivi vinarija prema prezimenima vlasnika su Trimbach, Deiss, Zind-Humbrecht, Mann, Ostertag, Kreydenweiss, Gasmann…, što ipak ukazuje na njemačko podrijetlo. A prave njemačke rizlinge može se kušati nakon ocjenjivanja.

  U Deidesheimu, mjestašcu pokraj Neustadta, tri su vinarije s nekima od najskupljih rizlinga na svijetu. Zovu se Dr. Von Basserman-Jordan, Reichsrat fon Buhl i Von Winning, a nastale su iz vinarije Jordan, osnovane prije više od tri stoljeća. Nekadašnji je vlasnik trenutak berbe prvi birao prema plemenitoj plijesni na grožđu, a ne samo prema sladorima i kiselinama. Osim po rizlinzima jedna je poznata i po odličnim pjenušcima. Kušali smo ih prije pet godina i napravili priču o njima koju možete pročitati ovdje.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...