Iz 45 zemalja stiglo je 7430 uzoraka na 34. ocjenjivanje Mundus Vini u gradiću Neustadtu an der Weinstrasse u glasovitoj njemačkoj vinorodnoj regiji Pfalz. Najviše je vina iz Italije, Španjolske, Njemačke i Francuske. Iz Hrvatske je na ovogodišnjem ocjenjivanju 55 uzoraka.
Iz 52 države stigli su ocjenjivači. Iz Njemačke ih je 65, a slijede Talijani (24), Portugalci (14), Austrijanci i Francuzi (11) te Nizozemci (10). Tijekom šest dana ocjenjivat će 268 ljudi iz vinske branše. Iz Hrvatske su trojica: vinar Krešimir Ivančić, enolog Luka Radiček i Bakhov sin Ivo Kozarčanin. Ma četvero… Tu je i Jadranka Klarić, naša dama koja živi u Makedoniji.
Odličan merlot iz Azerbajdžana
Prvi je dan komisija broj šest, u kojoj je i Bakhov sin, ocjenjivala novozelandske sauvignone, čileanska vina od sorte carménère koja potječe iz Bordeauxa, crne pinota iz Uzbekistana, Rumunjske, Moldove i Srbije te merlote Slovenije, Bugarske, Srbije, Kazahstana i Azerbajdžana.
Koga čudi podrijetlo vina iz naizgled “egzotičnih” zemalja, treba znati kako su najbolje ocijenjeni crni pinoti stigli iz Rumunjske, Uzbekistana i Srbije, a merloti iz Kazahstana, Bugarske i Azerbajdžana.
Cijenili su plemenitu plijesan
Ocjenjivala je komisija broj šest i rizlinge najglasovitiju njemačku sortu. Ali rizlinge iz Alsacea koji je danas u Francuskoj. Nazivi vinarija prema prezimenima vlasnika su Trimbach, Deiss, Zind-Humbrecht, Mann, Ostertag, Kreydenweiss, Gasmann…, što ipak ukazuje na njemačko podrijetlo. A prave njemačke rizlinge može se kušati nakon ocjenjivanja.
U Deidesheimu, mjestašcu pokraj Neustadta, tri su vinarije s nekima od najskupljih rizlinga na svijetu. Zovu se Dr. Von Basserman-Jordan, Reichsrat fon Buhl i Von Winning, a nastale su iz vinarije Jordan, osnovane prije više od tri stoljeća. Nekadašnji je vlasnik trenutak berbe prvi birao prema plemenitoj plijesni na grožđu, a ne samo prema sladorima i kiselinama. Osim po rizlinzima jedna je poznata i po odličnim pjenušcima. Kušali smo ih prije pet godina i napravili priču o njima koju možete pročitati ovdje.