Početna
Podravska malvazija? Da, postoji i podravska malvazija! I izvrsna je
Fine, umjereno intenzivne cvjetne note oplemenjene su nježnim dodirom hrastove bačvice u kojoj je vino školovano godinu dana. Slasno je i toplo, prožeto mineralnom svježinom. To je Malvazija 2022. iz Kozarevca nedaleko od Kloštra Podravskog. Malvazija istarska, vjerojatno najsjevernija na svijetu.
Ima Mario i vrlo neobičan Cuvée 2024. U različitim su omjerima umiješane plemenka, malvazija, graševina, rizling i muškat. Na prvi pogled sorte su kao rogovi u vreći, ali vino je skladnog mirisa i okusa, nježno, lagano, svježe, sočno te poprilično uzbudljivo.
U ustima djeluje fino, meko i masno, što je posljedica malolaktike, a izražene je svježine, dugog i ukusnog završetka. Bez obzira na godište, vrijeme još radi za nju. Chardonnay 2022. definirala je bačvica na najbolji mogući način. Vino je masno, slasno, kremozno, gusto, visoke svježina i naglašene pjeskovite mineralnosti.
Mario nas je proveo i kroz nekoliko drugih podravskih vinarija. Jako je dobro vino bio Kerner Mateja Šipeka. Izraženo mineralan, s naglašenim finim kiselinama, lijepog mirisa te srednjeg tijela zahvaljujući čemu se i lijepo pije. Vinarija Topolovčan, pak, predstavila je jako fini Bijeli pinot.
Najpoznatija među njima je Chresno, supružnika Miroslava Slavičeka i Ivone Buri Slaviček. Posvetili su se vrlo uspješno piwi sortama solaris, muscaris, cabernet blanc i cabernet cortis. Iznimno su im čista i precizna vina, visoke aromatike i, ponovno, jedinstvene podravske pjeskovite mineralnosti. Ukusna su i jednostavna, u najboljem smislu te riječi.
Jako je lijepo podravsko iznenađenje bio Pjenušac Podruma Vineda. To je sve što piše na etiketi, a iza toga kriju se informacije kako je sorta chardonnay, berba 2020., a vino ima oznaku extra sec.
No, ovaj je sasvim u redu. Okus nije presladak i baš ga je bilo lijepo kušati. Andrea Kovač Kaša baš nas je ugodno iznenadila.
Razvukao Istru do Drave
Bez obzira na neobičnu adresu, tipična je i prepoznatljiva. Radi je Mario Čupen. Nije je on sadio, kupio je taj vinograd i, pokazalo se, dobro je da je nije zamijenio nekom podravskijom sortom. Razvukao je, eto, Istru daleko na sjever Hrvatske.
Vrijeme radi za graševinu
Godinu dana odnjegovao je Graševinu 2022. u bačvici pa šest mjeseci u inoksu i toliko u boci. Poprilično je atipična. Njegom na finom talogu osnažio joj je strukturu i dobio umjerenu kremoznost, a lijepi mirisi zrelog, žutog voća oplemenjeni su finim hrastom.
Moćno, ali nenametljivo
Svega je u njemu puno, ali nije natrpano. Štoviše, nenametljivo je, ništa ne iskače, a kao cjelina djeluje moćno s puno autoriteta. Jedan je to od najboljih naših chardonnaya takovog stila.
S Veselog brega
Smještena je u okolici Kloštra Podravskog, na Veselom bregu, a veselo je i ovo vino, ovjenčano prvom nagradom sa Zlatnih vina Alpe Adria te srebrom s Decanterova ocjenjivanja 2023. I ističu na etiketama da rade vina s peskov.
Ružičasta senzacija
Odnjegovana su u tanku pa pretočena u bocu. I ne vole odležavanje. Najviše su se dopala mlada i ona iz 2023. godine, starija kao da su izgubila arome. Osim ružičastog Cabernet cortisa 2020. To je naprosto senzacionalno vino.
Vrlo suh, a poprilično sladak
To znači vrlo suh, no među pjenušavim vinima ima četiri kategorije onih koja su jače suha, odnosno manje slatka: zero dosage ili pas dosage, brut nature, extra brut i brut. Extra sec može imati između 12 i 20 grama neprovrela šećera po litri i ovisnici o mjehurićima u čaši takve baš ne vole.
08.04.2025.