More

  Podrum jedan, vinara dva, sorte tri, a vina…

  U j….e, što je dobar, izletjelo je erdutskom vinogradaru i vinaru Mladenu Siberu nakon kušanja butelje Cabernet sauvignona 2011. koju je izvukao iz arhive. Napunio ju je iz bačvice koju je te godine prepustio na brigu supruzi Dušici i danas bi žalio zbog toga da nije previše dobar i duhovit čovjek pa “poraz” koristi samo za šale na svoj račun. Prije tri godine prvi put smo usporedno kušali njegov i njezin moćni crnjak iz dosad najbolje berbe ovoga stoljeća u Hrvatskoj te sam rekao, a potom i napisao da je Dušičin bolji.

  Mladen i Dušica natječu se čije će vino biti bolje

  Kušanje smo ponovili, a “rezultat” je isti. Mladen nije imao što dodati, a Dušica se samo smješkala. Supružnici Siber osječki su umirovljenici koji tvrde da imaju tri strasti: djecu i unučad, obiteljski stomatološki poziv te vinograd u Erdutu kojim su se počeli baviti 2003. godine, a zovu ga “Na malenom brijegu”. Položaj je na 150 metara nadmorske visine, zagrljen je Dunavom koji oko njega teče prekrasnim meandrom u obliku grčkog slova omega i blago je nagnut prema jugu. Ima sunčanih sati otprilike kao i Dubrovnik. Na 10 hektara rastu cabernet sauvignon, sauvignon bijeli i muškat žuti, a pod korijenjem loze ukopan je lijepi vinski podrum.

  Vina su ozbiljna, a nove etikete izrazito vesele

  Isprva su prodavali samo grožđe, a vino su počeli raditi kako bi potencijalnim kupcima pokazali što vinograd može dati. Danas vino rade od 30 posto svojega grožđa. U podrumu leži desetak vina, dio “pravih”, a dio mahom vrlo uspjelih eksperimenata. Među njima su i tri pjenušca proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Prvi mjehurići bili su im od sauvignona bijelog, a danas bijeli “šampus” rade od muškata žutog. To je sorta koju mnogi povezuju sa slatkim vinima, ali vinski majstori natječu se tko će napraviti bolji suhi. Sasvim suh je i Siberov. Uz muškatne mirise (to su jedine sorte čije vino miriše baš po grožđu) probijaju se i lijepe arome ostalog, mahom bijelog voća. U okusu nema slatkoće, ali puno je svježine i fine punoće. Imaju ga oko 1500 boca. Malo se prodaje, kažu, a puno više ga veselo popiju.

  Ružičasti pjenušac rade od cabernet sauvignona

  Ružičasti pjenušac je od zreloga grožđa cabernet sauvignona iz 2013. Nije, dakle, bran ranije kako bi imao više kiselina. Unatoč tome, svježeg je, a ugodno zaobljenog okusa. Mirno vino od sauvignona bijelog iz 2016. puno je, moćno i nježnog mirisa, što je također rijetko, ali mnogima i poželjno kod vina od ove izrazito aromatične sorte. Jako su ugodno iznenadili sauvignon i muškat žuti koji su fermentirali u bagremovoj bačvi.Oba mirišu prepoznatljivo, ali ne i napadno. Ta posebna bačvica dala im je divan lagan aromatski ton najfinije bijele slanine, a čini se da će oba vina moći i poprilično dugo odležavati. Strast o kojoj govore doista se osjeti u svakom njihovu vinu. Bez strasti i ljubavi ne bi se time ni bavili. “Svake godine moramo uložiti 350.000 kuna, a pitanje je hoćemo li toliko zaraditi”, pojašnjava Dušica. Mladen o tome ne govori. Radije pušta da u njihovo ime govore vina.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

  Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

  Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

  Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

  Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

  Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

  Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

  Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...

  Eco-Wine Fest Bedenica: 80 uzoraka iz pet zemalja pristiglo...

  Njemačke, austrijske, talijanske, srpske te, naravno, hrvatske vinarije poslale su uzorke na ocjenjivanje ekoloških vina uoči prvog...

  Stanko Josipović iz Koritne pobjednik je Festivala baranjskog kulena

  U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu proteklog je vikenda bio prvi Festival kulena u sklopu kojega...