Pohana sarma kao zvijezda prvog ‘Vina uz žlicu’ u 2025. godini

Krema od dinstanog zelja i pire krumpira pratile su pohanu sarmu, gastro-zvijezdu prvog ovogodišnjeg izdanja Vina uz žlicu u Bistrou Darling & Shegrts Dragane Dilparić na zagrebačkim Ravnicama. Projekt su prije šest godina pokrenuli Renata Cisar i Mustafa Topčagić, a neobičnu je sarmu pripremio chef Ivan Pavlović.

Uz nju je poslužen Kotari Merlot 2019. Riječ je o vinu nekadašnje Poljoprivredne zadruge Mas-Vin iz Polače pokraj Zadra koja se rebrandira. Novi je naziv odabran prema Ravnim kotarima gdje su i vinogradi. Okupljeni novinari su Pavlovićevu sarmu i Kotari Merlot odabrali kao najbolju kombinaciju hrane i vina tijekom lijepe večere.

Za dlaku je bila bolje ocijenjena od Jela bakice Pavice, Draganine mame, kreiranog za ovu priliku. Inače je na jelovniku kao Doručak bakice Pavice, a posebna interpretacija sastoji se od poširanog jajeta, kreme od ajvara, kreme od sira i vrhnja te crumblea od tosta i špeka. Popratila ga je Graševina 2024. Dvorskih vina Šoškić s Plešivice.

Uvertiru u cijelu priču pripremila je Destilerija Bijeli gusak iz Đakova. Predstavili su rakiju od šljive i liker od bazge, te Pelin, Vinjak, New western style gin i Sloe Gin. Vlasnik Emerik Pišl uzgajao je voće, koje je bilo teško prodati, pa je počeo raditi destilate. Tehnologiju nadgleda supruga Ivana Petrošanec Pišl, koja dovršava doktorsku disertaciju o preradi destilacijskih ostataka u organsko gnojivo.

Sama je večera započela Mini quiche Lorraineom, prhkim ali sočnim pitama sa šunkom i sirom, uz koje je perlao pjenušac Furjan Dominus bijeli. Predstavio ga je Tomislav Furjan, vlasnik vinarije iz Babinca pokraj Varaždina. Od chardonnaya i graševine je, proizveden je klasičnom metodom i lani je osvojio srebrnu medalju na Decanteru. Ružičasti Furjanov pjenušac Dominus lani se na Decanteru pozlatio.

Uslijedila je bruschetta s kremom od mrkve i laganog guacamolea s matovilcem. Prijatelja u vinu pronašla je u osvježavajućem Vislander Roséu 2023 od plavca malog s otoka Visa. Na kraju se zasladilo Bakinim šnenoklama u modernoj verziji te Furjanovim Muškatom žutim 2023.

Predstavljena su i četiri ekstra djevičanska maslinova ulja Bembo od buže, rožinjole, puntože i bjelice. Rade ih Elena i Vedran Lupić iz Bala u Istri. Na imanju od 30 hektara uzgajaju i bademe, smokve te lješnjake. Proizvode prirodni sapun na bazi maslinovog ulja, a vrijedi kušati njihove masline u salamuri te namaze od suhe smokve s bademom i lješnjakom.

U protekle četiri godine započeli su i proizvodnju vina, rakije lozovače i liker od suhe smokve. U masliniku imaju i gotovo izumrlu autohtonu sortu negrolinu od koje rade ograničene količine ulja, a od puntože imaju stablo staro oko 1500 godina, drugo po dugovječnosti u Istri.

Tvrtka Koracell predstavila je premium stalke za boce prvenstveno namijenjene za vino, no mogu poslužiti za maslinovo i bučino ulje te druga pića. Stalak KC20003 dizajnirao naš produkt dizajner Igor Jurić. Napravljen je od pocinčanog lima i zaštićen elektrostatskom plastifikacijom. Vina i ulja čuva u vodoravnom položaju, tako da su stalno na čepu, a boce se uspravljaju netom prije konzumacije.

Dragana Dilparić u ugostiteljstvo je došla iz kozmetičkog biznisa, gdje je bila na menadžerskim pozicijama, ali prevagnula je ljubav prema kuhanju. Lokal je uredila po guštu, ubacivši u interijer komade namještaja od roditelja i bake. Stalni gosti dobro znaju da ‘udomljava’ tabletiće i slične retro sitnice te knjige o kulinarstvu koje su svima raspoložive za listanje.

Pripremio: Mustafa Topčagić
Fotografije: Julio Frangen