Koliko se različito može osjetiti devet grama neprovrela šećera u pjenušcima, lako je naučiti u vinariji Meneghetti. Četiri pjenušca rade, tri bijela i ružičasti, a samo Blanc de Blancs je zero dosage, dakle degoržiran bez dodavanja sirupa kojim se reguliraju arome i okus. Pjenušac od bijelog pinota i chardonnaya iz vinograda pokraj vinarije u mjestu Bale nakon druge fermentacije odležava između 18 i 24 mjeseca na kvascima. Berba je 2020., sasvim je suh, ali jako je slatko u njemu uživati.
Bijeli pjenušac Meneghetti Classic Brut 2020. istog je sortnog sastava, podjednako odležan na kvascima, samo izraženije slatkoće: ima devet grama neprovrela šećera. Nije sladunjav, ali je prilagođen široj publici. Istih devet grama neprovrela šećera ima i Rosé od crnog pinota, ali u njemu se slatkoća puno manje osjeti. Nadvladala ju je, očigledno, baza od snažne stare sorte.
Četvrti je as u ovom pjenušavom pokeru Reserva brut 2017. Valle d’Istria. Izvanrednim pjenušcem dominira chardonnay, a začini su bijeli i crni pinot. Odležao je šest godina na finom talogu i, unatoč tome, isprva plijeni svježinom. Potom se osjete zrelost i punoća, ali i dalje izaziva radost. Iz berbi 2015. i 2016. punili su ga samo u magnume, a iz 2017. ipak je najviše klasičnih butelja od 0,75 litara.
Slijed mirnih vina, pokeraškim rječnikom rečeno bila je to svojevrsna skala, započeo je Malvazijom 2023. Prošlogodišnja je u pripremi i na tržište će uoči Vinistre. Potom smo kušali Moni Emvasis, još jedan autorski izričaj malvazije, pa krasan Rosé od crnog pinota. Mineralan je, bez jeftine slasti, izravan, čak i malo ljutkastog, ali finog te poprilično dugog okusa. Vino Meneghetti White, pak, mješavina je chardonnaya (60 posto) i bijelog pinota.
Odležava 10 mjeseci u velikim bačvama pa najmanje 10 u boci. Kušali smo dvije berbe: 2022. jako je fina, a 2019. naprosto odlična. I merlotom iz 2023. te 2019., pa vinom Red 2019. i 2015. direktor prodaje i marketinga Alen Blitvarević i prodajni predstavnik za Istru Mladen Palko pokazali su kako vina Meneghetti lijepo putuju kroz vrijeme.
Pohvalili su se, s punim pravom, Alen i Mladen i destilatima. Aqua Vitae grappa je od malvazije istarske, a Valle d’Istria krasan je i mekan Brandy XO, odležan 12 godina. Lijepo mu pristaju i cigare, koje u Nikaragvi za Stanciju Meneghetti radi poznati blender duhana katalonskog podrijetla Daniel Guerrero.
Stanciju Meneghetti osnovali su prije otprilike tri desetljeća supružnici Romana Kajfež i Miroslav Plišo. Započeli su maslinama pa posadili i lozu na nagovor prijatelja, glasovitog slovenskog vinara Aleša Kristančića Movije. O vinogradima i vinima brinu enolog Damir Bosek, koji radi na imanju od početka, te talijanski majstor Walter Filiputti.
Poljoprivredu su od početka pratili restoran i hotel. Danas je riječ o kompleksu na oko 40 hektara površine s desecima luksuznih vila, od kojih je dobar dio i s privatnim bazenima. Službeni je naziv Meneghetti Wine Hotel & Winery prema stanovniku Bala koji je u 19. stoljeću osnovao imanje kako bi opskrbljivao obližnji austrougarski vojni kamp.