Desetljećima se odlazilo u dvorac Mokrice na nedjeljni ručak, romantičnu večeru ili samo na kremšnite… Godinama i na golf, ali od početka korone nije se imalo što za pojesti. Ovog ljeta otvoren je Restoran 1444, nazvan prema godini u kojoj se Mokrice prvi puta spominju. Ponudu je osmislio chef Zdravko Andželevski.
– Trudim se da sve što se jede u Mokricama bude domaće i svježe. Nismo išli previše u širinu, u fokusu odbrane kombinacije lokalnih namirnica. Želimo da gosti uživaju svim čulima. Odličnu surađujemo s lokalnim proizvođačima, sve što poslužujemo je netom pripremljeno, a i cjenovno želimo biti pristupačni i dostupni svima – kaže Andželevski. Dočekao nas je osvježavajućim pjenušcem Istenič No1 i svježim voćem.
Pozdrav iz kuhinje chefa Zdravka Andželevskog bio je tartar od crvene dolenjske pastrve na rižinom čipsu poslužen s pjenušcem Mario Rose vinarije Keltis iz obližnjeg Bizeljskog od pinota crnog i chardonnay. Burratu s cherry rajčicom i svježim bosiljkom te carpaccio od govedine popratila je graševina, odnosno Laški rizling vinarije Colnar iz Otočca, vino specifične arome za koju je zaslužno odležavanje u bačvama od akacije.
Potom su se na tanjurima našli ravioli s domaćim kravljim sirom, vrganjima i espumom od odležanog tolminskog sira, a u čašama osvježavajuća Burja bela iz Vipavske doline od laškog rizlinga, rebule i malvazije. Glavno jelo bio je ribeye steak na pireu od celera s julienne povrćem i četiri dana kuhanim demi glace umakom. Okuse je povezao Merlot Keltis.
Desert nisu ipak bile očekivane kremšnite, bit će i njih, kaže Zdravko, nego creme brulee hrskave korice s poluslatkim rumenim muškatom vinarije Kobal iz Ptuja. Ovom su prilikom jela bila klasična, no Andželevski kaže kako može ugoditi i veganima, vegetarijancima te onima koji zbog zdravstvenih razloga određene namirnice ne mogu jesti.
Restoran 1444 radi od utorka do subote od 12 do 20 sati, a nedjeljom od 12 do 18. Uskoro će pokazati i skriveni biser: vinoteku u podrumu dvorca.
Pripremila: Alma Premerl Zoko
Fotografije: Nikola Zoko