Postoje i drvene bačve u obliku kvadra: praktične su, ali što je s higijenom?

Švicarski stolar i vinar hobist slagao je u podrumu bačvicu na bačvicu krajem prošlog tisućljeća. Nije dobro složio, jedna se otkotrljala i vino se prolilo. Pitao je prijatelje bačvare zašto ne rade četvrtaste bačve.

Umjesto odgovora, u tvrtki Cybox iz Siona su je napravili. Slaganjem jedne bačve u obliku kvadra na drugu u podrum stane tri puta više vina nego ako se koriste ovalne . Četvrtastu je lakše i podizati viljuškarom.

Iz bačava u obliku kvadra kušao sam vina u vinariji Bergdolt-Reif & Nett iz slavne njemačke vinorodne regije Pfalz

Sedam godina prošlo je od ideje do proizvoda. U podrumima 50 švicarskih vinara iskušavali su što se s vinom događa u novim bačvama. Kad bi se uvidjela greška, ispraviti se mogla tek nagodinu s novim vinom.  Vinari su se bojali i da će u četvrtastoj bačvi veća površina vina biti u dodiru sa zrakom. U Cyboxu su to riješili ugradnjom posebnih pregrada.

U podrum stane više vina

U svakom dizajnu postoje tabui koje je teško srušiti. Crkve su se stoljećima gradile sa kupolama i svodovima. Danas vidimo da se vjera može prakticirati i bez oblina. Tako će se polako promijeniti i shvaćanje kako bačva treba izgledati, isticao je Ghyslaine Roux iz Cyboxa.

Za ačve u obliku kvadra suhe je daske dovoljno ‘pohoblati’. A nakon što odrade svoje, mogu se iskoristiti za parket

Dimenzije tih četvrtastih bačava bile su 60 puta 60 puta 95 centimetara. Na paletu ih je stalo šest, odnosno vina za oko 1800 butelja. Prednost im je i u tome što su ih bačvari spremni otkupiti nakon što obave svoje u podrumu. Daske nisu savijane pa se od njih se može raditi – parket.

Crni pinot je bio bolji iz ‘kvadra’

Bačve u obliku kvadra uživo sam vidio 2020. u vinariji Bergdolt-Reif & Nett iz  Duttweilera u glasovitoj njemačkoj vinorodnoj regiji Pfalz. Imaju vinsko “posuđe” od inoksa, drveta i granita. Direktor i glavni enolog Christian Nett ponudio je na kušanje mlada vina iz posuda različitih oblika. Crni pinot iz drvene četvrtaste “bačve” bio je bolji nego iz klasične ovalne od 225 litara.

Kod proizvodnje bačava u obliku kvadra ne treba zagrijavati dužice kako bi se savinule. Vatra je samo za ‘tostiranje’

Bačvaru je ostalo ravnih dasaka pa su naručili ormar, šalili smo se. Bačva u obliku kvadra stajala je 1700 eura, dakle dva i pol puta više nego uobičajeni barrique. Nije baš jasno zašto je toliko skupa: daske su u njoj debele 18 milimetara, za razliku od 33 milimetra dužica “prave” bačve.

Ovalna je poput jajeta

Prednost je, naravno, to što zauzima malo prostora. I sve su daskice istih dimenzija pa ih je jednostavno zamijeniti. Nedostatak je otežana higijena: u kutovima “kvadra” lakše će se razvijati mikroorganizmi.

Glasovite vinarije u Pfalzu, poput Von Winninga iz Neustadta an der Weinstrasse, ipak ostaju vjerne ovalnim bačvama

A ovalna je posebna i zato što se u njoj stvara energija koja jedva primjetno pokreće vino. Bačva je pokušaj imitiranja oblika jajeta, iz kojega nastaje sav živi svijet. Zato je, ma koliko se to nekome činilo čaranjem-baranjem, dobar i za sazrijevanje vina. A vino je ipak živo.