Predstavljanjem standarda žlahtine završio projekt ‘Kraljica Kvarnera’

Svježe vino od žlahtine je kristalno bistro i svijetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Dominiraju voćno-cvjetni mirisi. Osjete se zelene jabuke, vinogradarske breskve, citrusi i tropsko voće, a note bijelog cvijeća isprepliću se s aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje.

U gutljaju je vino suho, laganijeg tijela, a ima i naglašenu svježinu. Retrookus je voćno-herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom te završetkom u kojem se osjeća ugodna gorčina.

Preporučena temperatura posluživanja svježe žlahtine je osam stupnjeva. Primjerena je vinska čaša manjeg volumena i užeg tijela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Ocjenjivači iz pet zemalja

To je rezultat projekta „Žlahtina – kraljica Kvarnera“ višestrukog pobjednika brojnih sommelier natjecanja Klaudija Jurčića, koji je Turistička zajednica Kvarnera predstavila u novoj riječkoj vinoteci Wine&Co.

Klaudio je proljetos okupio 26 enologa, sommeliera, novinara i ocjenjivača vina iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, među njima i glavnog urednika portala vinskiklub.hr. Kušali smo i opisali 34 žlahtine podijeljene u kategorije pjenušavih, mladih, odležanih i desertnih vina.

Temelj za edukaciju ugostitelja

Dobio je tako više od 850 opisa žlahtine, sažeo ih i dobio svojevrsnu osobnu iskaznicu žlahtine. Osnovni cilj projekta je da žlahtina bude što više zastupljena na vinskim kartama, a bit će i temelj za edukaciju ugostitelja.

U projektu „Žlahtina – kraljica Kvarnera“ sudjelovale su vinarije PZ Vrbnik, Gospoja, Katunar Wine Estate, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir, Grand Village Estate Winery, Vinarija Šipun i Vinarija Nada.

Ne mora uvijek biti mlada

Kušani pjenušci bili su Katunar Porin, Šipun Maličić, PZ Vrbnik Valomet 2021., Gospoja 2018., Pavlomir San Marino 2019., Ivan Katunar Biser žlahtine i Nada Soubze. Među uobičajenim žlahtinama svježeg tipa bilo je devet iz berbe 2022. (iz Pavlomira dvije) i četiri iz 2021.

Odležane su na kušanje stigle žlahtine Pavlomir barrique 2021., Šipun Hlam 9 2021., Ivan Katunar Single Vineyard Selection 2020., Katunar Sv. Lucija 2020., Nada Buzina barrique 2019., PZ Grand Cru 2019., Katunar Amphora 2019., Ivan Katunar Ambra 2018., Katunar Festivum 2018.

Ima i ‘slatkiša’

Gospoja Misno 2021., Nada Novi Poret 2019., Gospoja Sv. Nedija prošek 2018., Ivan Katunar Sv. Ivan prošek 2017., Katunar Prošek i PZ Vrbnik prošek 2012. predstavljale su desertne izvedbe sorte.

Vina su kušali i opisivali Nataša Puhelek Puština, Ivo Kozarčanin, Saša Špiranec, Danijel Čečavac, Danijela Kramarić, Darko Lugarić, Mario Meštrović, Filip Savić, Mate Negulić, Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica, Nenad Kukurin, Darrel Joseph, Tomaž Sršen, Koni Marchesan, Tivadar Balint, Đurđa Katić, Josip Mesić, Leo Gracin, Klaudio Jurčić, Rene Bakalović, Ivona Vučaj, Ivanka Rosatti i Tomislav Pavlešić.

Četiri petine vinograda

Danas u Hrvatskoj žlahtina raste na otprilike 152 hektara. Gotovo 95 posto je u Primorsko-goranskoj županiji: u Vrbničkom polju (dolje) na Krku, u Novljanskom polju i zaleđu Selca. Prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva poljoprivrede, ukupna površina vinograda na Kvarneru bila je 191,27 hektara. Usporedimo li to s 152 hektara žlahtine jasno je koliko je sorta važna za vinogradarsko i vinarstvo županije.

Naslovna fotografija: Rino Gropuzzo