More

  Prespavajte u bačvi da vidite zašto je i vino jako voli

  Kategorije:

  Nisam ja vinar nego pomoćnik prirode, tvrdi Francuz Nicolas Joly, slavni biodinamičar iz doline rijeke Loire, koji je krajem veljače 2011. u Zagrebu govorio o vinogradarenju u skladu s prirodnim silama. I naježio se na spomen riječi “proizvodnja”.

  Šumari ne govore da rade stablo niti uzgajivači pilića rade piliće. Ni vino se ne radi. Treba se samo ‘prikopčati’ na postojeći sustav u prirodi i svemiru, ispričao je Joly i dodao kako je vino živo te kako mu treba omogućiti da se neprekidno razvija.

  Bačva ima oblik jajeta

  Život nastaje u jajetu, a drvena bačva ima oblik jajeta s odrezanim rubovima. Zato se i vino tako dobro snalazi u njoj. Probajte prespavati u bačvi, vidjet ćete kako je to lijep doživljaj i kako ćete se dobro odmoriti, nagovarao je slušatelje Joly.

  Nicolas Joly (u sredini) 2011. u Zagrebu. Fotografija: Ivo Kozarčanin

  Kako svaki živi organizam nastaje u drukčijem jajetu, tako i vina zriju u različitim bačvama. Vinari na različitim geografskim širinama, podsjeća Joly, rabe bačve različitih oblika. Ima ih okruglih i ovalnih, s različitim stupnjem izduženosti i svaka je primjerena lozi koja se na tom području uzgaja. Joly tvrdi da i kvasci, koji potiču fermentaciju grožđanog soka u vino, moraju biti izvorni, s grožđa.

  Umjetna gnojiva rade štetu

  Uzeti kvasce selekcionirane negdje drugdje je kao da od prolaznika tražite da napiše izvješće s ovog predavanja. On će saznati što je bilo, ali neće puno razumjeti jer nije sve čuo. I kvasci moraju razumjeti tlo i klimu na kojima raste grožđe, tvrdi vinar, koji u vinogradu ne rabi umjetna gnojiva.

  Ona su poput soli. Što ih više koristiš, to ćeš pojačavati žeđ. I na kraju ćeš dobiti lozu koja je bujno izrasla, ali je puna vode, što pogoduje bolestima. A onda moraš kupovati druga sredstva da je izliječiš, otkriva tajnu poslovnog uspjeha kemijske industrije i dodaje kako je znakovito to što na njihovim proizvodima ne pišu kontraefekti kao što mora pisati na svakom lijeku za ljude. Bolesti se ne mogu liječiti, govori Joly. Treba ih razumjeti i pomagati lozi da bolje iskoristi prirodne sile. Samo će tako vino biti doista zdravo.

  Vinograd Nicolasa Jolyja. Fotografija: coulee-de-serrant.com

  Joly ima dva vinograda i tri vina. Coulée de Serrant veći je vinograd i prvo Jolyjevo vino. Trsje je staro između 35 i 80 godina. U vinogradu Savenniéres Roche aux Moines radi vina Clos de la Bergerie i Vieux Clos. Potonje je od grožđa s trsova sađenih još u srednjem vijeku. Sačuvani su posebnom selekcijom, a ne, ističe Joly, kloniranjem.

  Vinograde obrađuje prema biodinamičkim principima od 1984. Ne rabi umjetna zaštitna sredstva ili kemijska gnojiva. Zemlju oru konji. Berba traje mjesecima kako bi svaki grozd bio ubran u najboljem trenutku.

  Gravitacija i levitacija

  Rast loze je primjer pretvaranja energije u materiju, tvrdi Nicolas Joly. Od početka proljeća do berbe na hektaru vinograda sedam tona lišća i grožđa nastaje pretvaranjem sunčeve i zemaljske energije u materiju. Na rast loze utječu dvije sile: gravitacija je privlači zemlji, a levitacija je podiže prema suncu.

  Jednostavnim eksperimentom Joly dokazuje kako biodinamička vina sporo oksidiraju. Vino iz otvorene boce, koja nije ni u hladnjaku, tijekom tjedna će svakim danom biti bolje. Preporučuje ga uz bijelo meso i ribu u umacima. U Hrvatskoj ih, nažalost, nema.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...