More

    Priča s mora! Gladan mačak, gladni mi, glave orada i glavni lik – Škrlet 2021.

    Kategorije:

    Prrrrr, mrrrk, preo je mačak Šlapa provirivši iza kamenog stolića u vrtu i pogledavši zdjelicu s ostacima orada s gradela. Daj mi te glave, to znači na mačkobračkom dijalektu.

    Dat ću ti, ako ostaneš još malo da te bolje pofotkam, odgovorio sam mu.

    Mrrrk, prrrrr, preo je potom Šlapa. Ne da mi se, to znači na mačkobračkom dijalektu. I otišao. Ma, dao sam mu, naravno, glave. Prvi put da ih sam nisam pojeo. Nisam mogao. Kilogram i pol imale su dvije orade koje su u Vilu Mila na gradele došle s lokalne tržnice.

    Godinu i pol ima Šlapa, mačje siroče s Brača kojem je sjekira pala u med kad je ušlo u dvorište vile u Postirama. Sto kilograma i još pola od toga masa je nas dvojice koji smo orade dočekali i otpratili na daljnje putovanje. Pa i ponešto kilograma više. Litru i pol imao je Škrlet moslavačke vinarije Jaram. Točno litru i pol. Bila su to dva škrleta, slučajno otkrivena u lokalnoj prodavaonici tvrtke Studenac.

    Škrlet Jaram 2021. i danas je odlično vino. Živo i živahno. Vidi se to već po boji, koja je zadržala i zelenkasti odsjaj. Miriše voćno, nimalo umorno, samo malo usporeno. Ne ulazi u nos na prvu, treba mu pola minute. Dobro bi mu došla i šira čaša, ali nismo bili u prilici birati. Ustima klizi mirno, lijepo ih oplahne i ne nestane odmah. Zadrži se malo. Izvrsno je sazrijelo. Za razliku od nas, nema ni jedne sijede, a nema ni bora. Gladak je taj škrlet baš onoliko koliko vino i treba biti za hrskavu koricu ribe sa gradela.

    Škrlet u Studencu poslovna je priča. Obitelj Jaram prodala je moslavački trgovački lanac Lonia dalmatinskom, a s prodavaonicama očigledno i neke zalihe. Na ovo su vino vjerojatno svi zaboravili pa je, eto, barem nama popravilo dojam o vinskoj ponudi koja je inače bez duše. Popravilo je i ručak, popravilo i raspoloženje. Samo, sutradan ga više nije bilo.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Na RizlingFest iz Ludbrega dolazi DeMar, a iz Šumećana...

    Berba je 2015., ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen...

    Dani okusa zagrebačkog kraja! Tri slijeda u 10 restorana...

    Domaće juhe, poput one od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava...

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...