Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki i, naravno, hrvatski, dio je 29. tiskovnog i online izdanja knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25” Abisal biblioteke Gastronaut, koje je predstavljeno na Botelu Marina u Rijeci. O sirevima je pisala certificirana kušačica Marina Selak.
Projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica” utemeljila je Karin Mimica 1995. godine kako bi se poticala kvaliteta u ugostiteljstvu. Tad je u igri bilo 700 restorana, o kojima se glasovalo na portalu www.gastronaut.hr, a lani su glasači između 2400 birali koji ima najbolju ponudu, uslugu i ambijent. Usporedno su glasovali i ugostitelji, a konačnu je riječ, nakon pregleda ocjena i ostalih podataka, dao Časni odbor projekta. Tijekom 29 godina među 100 najboljih su uvrštena 533 restorana, a titulu je svaki put zaslužilo njih šest.
Restorani su u knjizi predstavljeni tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te preporukama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Pojedini su podijelili i recepte pa čitatelji mogu naučiti kako pripremiti emulziju od poriluka, pire od pastrnjaka, omišku juhu s ovčjim sirom, raviole punjene skutom u umaku od škampa, carpaccio i orzoto od hobotnice, puževe zapečeni u koprivama, štrukle s patkom i vrganjima, jelena u črnoj juhi…
Restorani predstavljeni u knjizi za 2024./25. godinu dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na internetsko izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku. Hrvatsko i englesko izdanje knjige može se kupiti u knjižarama Hoću knjigu, Školska knjiga i Menart i naručiti on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Pripremio: Tomislav Radić
Fotografije: Marko Čolić