Proljeće nam je uranilo! Evo i preporuke proljetnih vina

Učili su nas kako proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, no ove godine stiglo nam je dan ranije: 20. ožujka oko 4 sata ujutro. Proljeće započinje na dan čiji svjetli dio traje poput tamnog, dakle svaki po 12 sati. To se zove proljetni ekvinocij ili ravnodnevnica i pada na 19., 20. ili 21. ožujka. Posljednji je put proljeće započelo 21. ožujka 2007., a ponovno će tek 2101.

Godišnje doba u kojem se priroda budi počelo je, ali cvatnju loze još ćemo pričekati

Proljeće miriše na radost, pa radosna trebaju biti i proljetna vina. Službena definicija ne postoji za to, no trebala bi biti svježija, mirisnija i laganija nego ona kojima smo se grijali tijekom zime. Vinski klub preporučuje šest vina primjerenih proljeću u kategorijama pjenušavih, bijelih, ružičastih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te slađih. I to slađe bit će pjenušavo.

Coletti Blanc Nature

Izvrstan osvježavajuć pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci od starih plešivičkih sorti s 30 posto rizlinga 20 posto chardonnay. Gasi žeđ i izaziva veselje. (15-16 €)

Galić Rosé

Od cabernet sauvignona, merlota i pinota crnog napravili su u Vinima Galić zavodljivo  vino provansalskog tipa. Nježne je i zavodljive ružičaste boje,  te voćnog mirisa i okusa s lijepom slašću. (12-13 €)

Cebalo Grk

Branimir Cebalo nedavno nas je napustio, ali ostavio nam je vina po kojima ćemo ga dugo pamtiti. Zlatno-žute je boje s lijepim aromama suhog dalmatinskog bilja, zrele kruške, dinje i bijelog papra. (cca 25 €)

Ipša Malvazija

Kristalni je odsjaj u jantarnoj boji Malvazije Ipša. Miriše po zrelom voću, marelici pa dinji i breskvi, dinja i breskva. Fermentaciju s maceracijom pokrenuli su autohtoni kvasci. Lijepo svježe. (cca 18 €)

TRS Cabernet Franc Premium

Izvrstan sortni potencijal u Podunavlju je iskazao Cabernet franc Premium iločke vinarije TRS. Odlikuju ga rubinski crvena boje i mirisi tamnog bobičastog voća snažno je, ali harmonično s dugim završetkom.(cca 25 €)

Jasminka with Vuglec & Bodren 
Raskošan i zreo pjenušac Jasminke Šaško od chardonnaya (50 posto) s po malo graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležao je četiri godine, a “zaslađen” je ledenim vinom. (65 €)

Naslovna fotografija: Anna Keibalo on Unsplash