More

    Proljeće nam je uranilo! Evo i preporuke proljetnih vina

    Kategorije:

    Učili su nas kako proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, no ove godine stiglo nam je dan ranije: 20. ožujka oko 4 sata ujutro. Proljeće započinje na dan čiji svjetli dio traje poput tamnog, dakle svaki po 12 sati. To se zove proljetni ekvinocij ili ravnodnevnica i pada na 19., 20. ili 21. ožujka. Posljednji je put proljeće započelo 21. ožujka 2007., a ponovno će tek 2101.

    Godišnje doba u kojem se priroda budi počelo je, ali cvatnju loze još ćemo pričekati

    Proljeće miriše na radost, pa radosna trebaju biti i proljetna vina. Službena definicija ne postoji za to, no trebala bi biti svježija, mirisnija i laganija nego ona kojima smo se grijali tijekom zime. Vinski klub preporučuje šest vina primjerenih proljeću u kategorijama pjenušavih, bijelih, ružičastih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te slađih. I to slađe bit će pjenušavo.

    Coletti Blanc Nature

    Izvrstan osvježavajuć pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci od starih plešivičkih sorti s 30 posto rizlinga 20 posto chardonnay. Gasi žeđ i izaziva veselje. (15-16 €)

    Galić Rosé

    Od cabernet sauvignona, merlota i pinota crnog napravili su u Vinima Galić zavodljivo  vino provansalskog tipa. Nježne je i zavodljive ružičaste boje,  te voćnog mirisa i okusa s lijepom slašću. (12-13 €)

    Cebalo Grk

    Branimir Cebalo nedavno nas je napustio, ali ostavio nam je vina po kojima ćemo ga dugo pamtiti. Zlatno-žute je boje s lijepim aromama suhog dalmatinskog bilja, zrele kruške, dinje i bijelog papra. (cca 25 €)

    Ipša Malvazija

    Kristalni je odsjaj u jantarnoj boji Malvazije Ipša. Miriše po zrelom voću, marelici pa dinji i breskvi, dinja i breskva. Fermentaciju s maceracijom pokrenuli su autohtoni kvasci. Lijepo svježe. (cca 18 €)

    TRS Cabernet Franc Premium

    Izvrstan sortni potencijal u Podunavlju je iskazao Cabernet franc Premium iločke vinarije TRS. Odlikuju ga rubinski crvena boje i mirisi tamnog bobičastog voća snažno je, ali harmonično s dugim završetkom.(cca 25 €)

    Jasminka with Vuglec & Bodren 
    Raskošan i zreo pjenušac Jasminke Šaško od chardonnaya (50 posto) s po malo graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležao je četiri godine, a “zaslađen” je ledenim vinom. (65 €)

    Naslovna fotografija: Anna Keibalo on Unsplash

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Na RizlingFest iz Ludbrega dolazi DeMar, a iz Šumećana...

    Berba je 2015., ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen...

    Dani okusa zagrebačkog kraja! Tri slijeda u 10 restorana...

    Domaće juhe, poput one od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava...

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...