More

  Proljeće nam je uranilo! Evo i preporuke proljetnih vina

  Kategorije:

  Učili su nas kako proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, no ove godine stiglo nam je dan ranije: 20. ožujka oko 4 sata ujutro. Proljeće započinje na dan čiji svjetli dio traje poput tamnog, dakle svaki po 12 sati. To se zove proljetni ekvinocij ili ravnodnevnica i pada na 19., 20. ili 21. ožujka. Posljednji je put proljeće započelo 21. ožujka 2007., a ponovno će tek 2101.

  Godišnje doba u kojem se priroda budi počelo je, ali cvatnju loze još ćemo pričekati

  Proljeće miriše na radost, pa radosna trebaju biti i proljetna vina. Službena definicija ne postoji za to, no trebala bi biti svježija, mirisnija i laganija nego ona kojima smo se grijali tijekom zime. Vinski klub preporučuje šest vina primjerenih proljeću u kategorijama pjenušavih, bijelih, ružičastih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te slađih. I to slađe bit će pjenušavo.

  Coletti Blanc Nature

  Izvrstan osvježavajuć pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci od starih plešivičkih sorti s 30 posto rizlinga 20 posto chardonnay. Gasi žeđ i izaziva veselje. (15-16 €)

  Galić Rosé

  Od cabernet sauvignona, merlota i pinota crnog napravili su u Vinima Galić zavodljivo  vino provansalskog tipa. Nježne je i zavodljive ružičaste boje,  te voćnog mirisa i okusa s lijepom slašću. (12-13 €)

  Cebalo Grk

  Branimir Cebalo nedavno nas je napustio, ali ostavio nam je vina po kojima ćemo ga dugo pamtiti. Zlatno-žute je boje s lijepim aromama suhog dalmatinskog bilja, zrele kruške, dinje i bijelog papra. (cca 25 €)

  Ipša Malvazija

  Kristalni je odsjaj u jantarnoj boji Malvazije Ipša. Miriše po zrelom voću, marelici pa dinji i breskvi, dinja i breskva. Fermentaciju s maceracijom pokrenuli su autohtoni kvasci. Lijepo svježe. (cca 18 €)

  TRS Cabernet Franc Premium

  Izvrstan sortni potencijal u Podunavlju je iskazao Cabernet franc Premium iločke vinarije TRS. Odlikuju ga rubinski crvena boje i mirisi tamnog bobičastog voća snažno je, ali harmonično s dugim završetkom.(cca 25 €)

  Jasminka with Vuglec & Bodren 
  Raskošan i zreo pjenušac Jasminke Šaško od chardonnaya (50 posto) s po malo graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležao je četiri godine, a “zaslađen” je ledenim vinom. (65 €)

  Naslovna fotografija: Anna Keibalo on Unsplash

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...