More

    Proljeće nam je uranilo! Evo i preporuke proljetnih vina

    Kategorije:

    Učili su nas kako proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, no ove godine stiglo nam je dan ranije: 20. ožujka oko 4 sata ujutro. Proljeće započinje na dan čiji svjetli dio traje poput tamnog, dakle svaki po 12 sati. To se zove proljetni ekvinocij ili ravnodnevnica i pada na 19., 20. ili 21. ožujka. Posljednji je put proljeće započelo 21. ožujka 2007., a ponovno će tek 2101.

    Godišnje doba u kojem se priroda budi počelo je, ali cvatnju loze još ćemo pričekati

    Proljeće miriše na radost, pa radosna trebaju biti i proljetna vina. Službena definicija ne postoji za to, no trebala bi biti svježija, mirisnija i laganija nego ona kojima smo se grijali tijekom zime. Vinski klub preporučuje šest vina primjerenih proljeću u kategorijama pjenušavih, bijelih, ružičastih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te slađih. I to slađe bit će pjenušavo.

    Coletti Blanc Nature

    Izvrstan osvježavajuć pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci od starih plešivičkih sorti s 30 posto rizlinga 20 posto chardonnay. Gasi žeđ i izaziva veselje. (15-16 €)

    Galić Rosé

    Od cabernet sauvignona, merlota i pinota crnog napravili su u Vinima Galić zavodljivo  vino provansalskog tipa. Nježne je i zavodljive ružičaste boje,  te voćnog mirisa i okusa s lijepom slašću. (12-13 €)

    Cebalo Grk

    Branimir Cebalo nedavno nas je napustio, ali ostavio nam je vina po kojima ćemo ga dugo pamtiti. Zlatno-žute je boje s lijepim aromama suhog dalmatinskog bilja, zrele kruške, dinje i bijelog papra. (cca 25 €)

    Ipša Malvazija

    Kristalni je odsjaj u jantarnoj boji Malvazije Ipša. Miriše po zrelom voću, marelici pa dinji i breskvi, dinja i breskva. Fermentaciju s maceracijom pokrenuli su autohtoni kvasci. Lijepo svježe. (cca 18 €)

    TRS Cabernet Franc Premium

    Izvrstan sortni potencijal u Podunavlju je iskazao Cabernet franc Premium iločke vinarije TRS. Odlikuju ga rubinski crvena boje i mirisi tamnog bobičastog voća snažno je, ali harmonično s dugim završetkom.(cca 25 €)

    Jasminka with Vuglec & Bodren 
    Raskošan i zreo pjenušac Jasminke Šaško od chardonnaya (50 posto) s po malo graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležao je četiri godine, a “zaslađen” je ledenim vinom. (65 €)

    Naslovna fotografija: Anna Keibalo on Unsplash

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

    Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

    U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

    Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

    Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

    U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

    Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

    Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

    Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

    Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

    Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

    Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...